Hogy kerüld el a zöldrefestőket?

Az ökoturizmus és az ökoszállás kifejezések az elmúlt évek során meglehetősen elcsépeltté váltak (különösen külföldön) annak köszönhetően, hogy sokan csak egy hatékony marketingeszközt láttak bennük és olyan szolgáltatók (szállások, utazásszervezők stb.) is elkezdték használni, amelyek valójában a legkevésbé sem törődtek a környezettel és az úti cél területén élőkkel.

Utasként azonban meglehetősen nehéz eldönteni, hogy egy adott szolgáltató valóban tudatosan, felelősségteljesen bánik-e a környezettel és az ottélőkkel vagy csak marketing céljából használja az erre utaló kifejezéseket.

Azon túl, hogy itt ezen az oldalon csak olyan szolgáltatók ajánlatait jelenítjük meg, amelyek valóban felelősségteljesen működnek, íme néhány tipp arra, hogy te magad is meg tudd különböztetni a „zöldre festő” szolgáltatókat az őszintén cselekvőktől:

  • Kérdezd meg a szolgáltatót, hogy van-e írott környezetvédelmi és felelősségteljes politikájuk? Ha nincs, de „becsszóra” úgy működnek, valószínűleg nem veszik elég komolyan a kérdést és csak marketing szempontok miatt „felelősek”.
  • Kérdezd meg, hogy melyik lépésükre legbüszkébbek azok közül, amelyeket a helyi emberekért és a helyi környezetért tesznek/tettek.
  • Kérdezd meg, hogy mérik a helyi környezet és a közösségek megőrzéséhez való hozzájárulásukat.
  • Kérdezd meg a tulajt, hány helyi alkalmazottja van, az összes alkalmazott hány százaléka helyi és hányan vannak közülük menedzseri pozícióban.
  • Kérdezd meg, hogy milyen konkrét lépéseket tettek a környezet megóvásáért és milyen helyi jótékonysági szervezetekkel dolgoznak együtt.
  • Kérdezd meg, hogy az általuk igénybe vett szolgáltatások és termékek hány százaléka származik helyből (max. 50 km-es körzetből).
  • Szállás esetén kérdezd meg, hogy hogyan kezelik a szennyvizet (több helyen a helyi szállodák a közeli tóba, folyóba engedik a szennyvizet, ezzel károsítva azokat), valamint azt is, hogy hogyan hűtik-fűtik az épületet.
  • Kérdezd meg, milyen információkat és tanácsokat adnak az utasoknak a helyi kultúrával és hagyományokkal kapcsolatban.
  • Kérdezd meg, hogy helyi túravezetőt alkalmaznak-e. (A helyi vezetők nem csak a helyi látnivalókról és kultúráról rendelkeznek széles körű információkkal, de figyelmeztetni tudnak azokra a viselkedési módokra is, amelyek a helyiek számára sértők vagy bántók lehetnek.)
  • Kérj tőlük tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnál te is jobban bekapcsolódni a helyi emberek mindennapjaiba és a környezetmegóvó törekvésekbe.

 

Az oldalon lévő szolgáltatók minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a fenti kérdéseidre megnyugtató választ kapj.

« Vissza

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (4)

Nászutas (1)

1-2 hét (3)

15-30 nap (1)

Tengerpart (1)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (3)

Szállások

Hazai (1)

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (2)

Apartman (1)

Vendégház (1)

Célterületek

Magyarország (1)

Európa (1)

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)