Kambodzsa

Fontos tudnivalók, hasznos információk és érdekességek, amelyek segítenek felkészülni egy kambodzsai utazásra. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen érdemes elolvasnod.

 

Általános információk


Kambodzsa nevének hallatán valószínűleg mindenkinek Angkor jut eszébe először. Pedig ez az egzotikus ország bővelkedik még látnivalókban. A területének legnagyobb részét egyetlen szív alakú medence alkotja, amelyet a Mekong folyó szel ketté.


Főváros
Phnom Penh

Területe
181 035 km²

Népesség
15 957 223 fő (2016. július, becsült)
Etnikai megoszlás: khmer (90%), vietnami (5%), kínai (1%), indiai (4%)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest télen: +6 óra, nyáron: +5 óra.
A helyi idő egész évben: UTC/GMT + 7 óra, nincs nyári időszámítás.

Legmagasabb pont
1813 m (Phnom Aoral)

Államforma
Alkotmányos monarchia

Hivatalos nyelv
Khmer

Beszélt nyelvek
Khmer, francia, angol

Földrajzi fekvés
Kambodzsa az Indokínai-félsziget legkisebb országa. Északnyugati szomszédja Thaiföld, északi Laosz, keleti pedig Vietnam. A Thai-öböl mentén fekvő ország területének legnagyobb részét a Mekong és a Tonlé Sap (a "Nagy-tó") mentén fekvő termékeny alföld foglalja el.

Éghajlat és várható időjárás
Kambodzsa a trópusi monszun övezetben fekszik. Május és október között az India és a Thai-öböl felől érkező délnyugati monszun hatására csapadékos éghajlat alakul ki, a legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. Ezekben a hónapokban az átlaghőmérséklet 27-35 °C között alakul. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor északkeleti monszun fúj, amely alig hoz csapadékot. Hőmérséklet szempontjából ezt az időszakot két részre oszthatjuk. Novembertől februárig hűvösebb van, ilyenkor az átlaghőmérséklet 17-27 °C között mozog, míg márciustól májusig 29-38 °C közötti hőmérséklet van.
Az aktuális időjárásról itt tájékozódhatsz

Gazdaság
Kambodzsát az elmúlt évtizedekben gyors gazdasági növekedés jellemezte, a GDP növekedése évi 7-8% volt. A növekedés alapját a turizmus, a ruházat, az építőipar és a mezőgazdaság jelentik. A vásárlóerő paritáson mért GDP 2014-ben megközelítette az 50 milliárd dollárt, az egy főre jutó GDP 3.300 dollár. A gazdaság húzóágazata a szolgáltatási szektor, a GDP 42%-a ebből a szektorból származik, 33% a mezőgazdaságból, 25% pedig iparból. Ugyanakkor a lakosság nagy része (49%-a) a mezőgazdaságban dolgozik.
A főbb mezőgazdasági termékek: rizs, gumi, kukorica, zöldségek, kesudió, kaszava és selyem.
Az ipar fő termékei a textilipar, az építőipar, a rizs-feldolgozás, halászat, fafeldolgozás, gumi, cement és drágakő bányászat jelentik.
A munkanélküliek aránya kevesebb, mint 1%. A szegénységi küszöb alatt a lakosság 18%-a él.

Történelem
ból származó hindu kultúrájú Khmer Birodalom a XII-XIII. században Indokína legjelentősebb királysága volt. (Székhelyének, Angkornak a templomvárosa a mai leromlott állapotában is a délkelet-ázsiai régió egyik leghíresebb műemlék együttese.) A XV. században a franciák gyarmatosították, és – az 1941-1945 közötti japán megszállástól eltekintve – 1954-ig Francia-Indokína része volt. A hatvanas években az eleinte semleges ország belekeveredett a vietnami háborúba, majd egyre súlyosabb harcokkal járó polgárháború bontakozott ki, amely 1975-ben a kommunista vörös khmerek győzelmével ért véget.
A vörös khmerek radikális módszerekkel egyetlen nagy kollektív agrárgazdasággá akarták átalakítani a "Kambodzsai Népköztársaságot". Kitelepítették a városlakókat, családokat szakítottak szét, megszüntették a pénzt, a külkereskedelmet, lezárták a határokat, kiirtották az értelmiséget. Az 1975-től 1979-ig tartó véres rémuralom idején több, mint kétmillió ember, a népesség közel 1/3-a pusztult el, és az ország gazdasága teljesen összeomlott.
A vörös khmerek uralmát végül vietnami katonai beavatkozás döntötte meg. 1989-ben kivonultak a vietnami csapatok, és nemzetközi tárgyalások kezdődtek a kambodzsai konfliktus megoldására. 1993-ban visszaállították a királyságot. Ilyen történelmi-politikai háttér mellett nem meglepő, hogy Kambodzsa Földünk legszegényebb országai közé tartozik. A sok éves háború az amúgy sem fejlett infrastruktúrát szinte teljesen elpusztította, nincsenek járható utak, távvezetékek, gépek stb. Hatalmas, korábban művelt területeket még ma is aknamezők borítanak.

Vallások
A lakosság 97%-a buddhista (khmer változat), 2% muszlim és 1% egyéb vallású.

Főbb ünnepek

január 1. Újév
január 7. Győzelem napja (a Vörös Khmer uralmának végét ünneplik)
március 8. Nemzetközi nőnap
április 13. Kambodzsai/khmer újév 
május 1. Munka ünnepe
május 14-16. Sihamoni király születésének napja
június 1. Nemzetközi gyereknap
június 18. Az anya királynő születésnapja
szeptember 24. Alkotmány napja
október 15.  A király apjára való emlékezés napja
október 23. Párizsi Békemegállapodás napja
október 29. Koronázás napja
november 4-6. Bonn Om Teuk (Víz fesztivál), a legnépszerűbb kambodzsai ünnep
november 9. Függetlenség napja
december 10. Emberi jogok napja

További ünnepekről itt tájékozódhatsz.

Emberek
A khmer egy barátságos nemzet, akik a nehéz történelmük alatt sem veszítették el a jókedvüket. Viszont a politikáról való beszélgetést kerüljük velük. A kambodzsai emberek életformája különbözik a nyugati kultúrákétól, kevésbé rohanó életmódot folytatnak, ezért is fontos, hogy türelmesek legyünk velük ott tartózkodásunk alatt.

 

Egészség és higiénia


Higiénia
Bár az Európához viszonyított gazdasági társadalmi elmaradottság sok helyütt szembetűnő, egyes közkedvelt idegenforgalmi célterületként elkönyvelt afrikai államhoz képest fényévekben mérhető a higiéniára való odafigyelés. Nyugodt szívvel elmondható, hogy jóval több esélyünk van gyomorrontást kapni egy átlagos magyarországi étteremben, mint bármelyik kambodzsai útszéli kifőzdében. Természetesen itt is – mint mindenhol – oda kell figyelni arra, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk és mindig palackozott vizet igyunk, de ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni.

WC
Kambodzsában felváltva találkozhatsz keleti típusú guggolós-pottyantós és nyugati típusú angol WC-vel. A nyilvános WC-k (egyes nemzeti parkok, buszmegállók, piacok stb.) tisztasága, felszereltsége nem feltétlenül éri el az európai szintet, készülj fel a mostohább körülményekre. Mindig legyen nálad WC-papír vagy papír zsebkendő, és arra az esetre, ha nem lenne kézmosási lehetőség, jó, ha az utazás idején kézfertőtlenítő – vagy egyéb kéztisztítási lehetőség – is van nálad.

Ajánlott oltások és gyógyszerek
Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások beszerzését. Ezek: Hepatitis A, Tífusz, Tetanusz, Diftéria, valamint a malária elleni védekezés is ajánlott. Egyes oltások esetén a megfelelő védettség kialakulásához néhány hét után ismétlő oltásra van szükség, ezért ha nem rendelkezel a fenti oltásokkal, minél előbb konzultálj a részletekről és az esetlegesen javasolt egyéb oltásokról a Nemzetközi Oltóközpontnál.  
A Kambodzsában használt gyógyszerek eltér(het)nek a nálunk megszokottól, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal néhány alapvető gyógyszert. Amire szükség lehet: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer, kötszer, géz, pólya, lázmérő, illetve a ragtapasz is jól jöhet.

 

Étel-ital


A khmer konyha ízvilágában leginkább talán a thaihoz áll a legközelebb, csak annál kevésbé intenzív fűszerezésű és nem annyira csípős. Az, hogy a kambodzsai gasztronómia nem annyira ismert és népszerű, mint a szomszédos thai vagy vietnami, talán annak is betudható, hogy az étel funkciója a Vörös khmer borzalom alatt teljesen átalakult. A mindössze 25 évvel ezelőtt történtek rányomták a bélyegét az emberek pszichéjére és a mindennapokra. Számos ételt azért nem készítenek, mert egész egyszerűen kevés az idős ember, aki tudná a recepteket.

Ivóvíz
A legjobb, ha csak olyan vizet iszol meg, amelyről biztosan tudod, hogy fogyasztásra alkalmas tisztított ivóvíz. Palackozott ivóvizet mindenhol vásárolhatsz.

Ételek
A kambodzsai konyha legjellemzőbb és legalapvetőbb hozzávalói a curry, a rizs és a hal. Gyakran használnak gyógynövényeket, például kínai metélőhagymát vagy vietnami koriandert. A kambodzsaiak gyakran esznek levest reggelire, ezek általában zöldséges húslevesek tésztával. A gyarmati időkből megmaradt ételek közül kedvelik a francia bagettet is, amelyet szinte bármelyik piacon beszerezhetünk.
Az ország egyik leghíresebb étele, a prahok, egy erős, erjesztett halpástétom, amelyet számos tradicionális fogáshoz fogyasztanak a helyiek. Nem szabad kihagynunk a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat sem. A salátákat korianderrel, mentával és citromfűvel ízesítik; ez a három íz dominál a kambodzsai ételekben. Népszerű ételek még az Ansom chek, Ansom chrook, Ngam nguv, Lok Lak és a Kuytheav.

Italok
A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve.

Alkohol
A legkedveltebb alkoholos italok a whisky és a rizspálinka.

Vegetáriánusoknak
Rengeteg különböző zöldséggel főznek, így a vegetáriánusok is bőven találnak megfelelő ételt. Legelterjedtebbek a sütőtök, az édes krumpli, a taro gyökér. A saláták többek között éretlen zöld papayaból, mangóból, pomeloból (grépfruitszerű, de kevésbé leves gyümölcs) készülnek. Rengeteg kókuszdiójuk is van, ami szintén több ételnek az alapanyaga.

 

Kommunikáció


Országhívószám
+855

Internet, email
Az internet egyre több helyen elérhető Kambodzsában, de a legtöbb helyen még mindig nagyon lassú.

Telefon
Az ország elég jól lefedett hálózattal rendelkezik. A helyi SIM kártyák csak a lakosoknak elérhetők, de kínálnak a turistáknak is egy kártyát, amellyel indíthatók nemzetközi hívások, azonban ezek árai így is nagyon magasak.

Posta
A nagyobb települések postáiról biztonsággal küldhetünk leveleket külföldre is.

 

Pénzügyek


Nemzeti valuta
Riel (De szinte az egész ország területén fizethetünk amerikai dollárral)

Valutaváltási tipp
Több pénzváltó is működik, de legegyszerűbben az utcán tudsz pénzt váltani. Az USD-t szinte mindenhol átváltják.
Sérült, régi, használt bankjegyeket szinte lehetetlen beváltani. Lehetőleg, friss, ropogós, új bankjegyeket hozz magaddal, ne túl nagy címletekben.
Az aktuális váltási árfolyamokról itt tájékozódhatsz

Bank, bankkártya
Több településen is van bank, de a bankkártyádat nem biztos, hogy használni tudod. Hitelkártyák mind pénzfelvételre, mind fizetésre csak nagyon korlátozottan használhatók.

Borravaló
A borravaló egyre elfogadottabb és ismertebb dolog, főleg a nagyobb turistaforgalommal rendelkező helyeken található vendéglátó egységekben.

 

Beutazási feltételek


Vízum
A beutazáshoz a magyar állampolgároknak vízumra van szükségük, amelyet vagy előzetesen valamelyik kambodzsai külképviseleten, vagy a Phnom Penh-i és a Siem Reap-i nemzetközi reptereken és egyes, a turisták által gyakran használt szárazföldi nemzetközi határátkelőhelyen a vízumnyomtatvány kitöltésével lehet beszerezni, 2 db fénykép szükséges.
A Kambodzsai Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (KNEM) honlapján elektronikus vízum (e-visa) igényelhető, turizmus céljából. Az e-vízum díja 30 USD + 7 USD kezelési díj. 
További információk a Konzuli szolgálat oldalán érhetők el

Útlevél
Az útlevélnek a Kambodzsából való elutazás tervezett időpontjától számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Vám
Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek.

 

Helyi közlekedés


Közúti közlekedés
Az országban jobb oldali irányú közlekedés van érvényben.

Busz
A tömegközlekedés sokat fejlődött az utóbbi években. Az utazás helyi buszokkal kiváló lehetőséget biztosít a hely megismerésére, amely által páratlan élményben lehet részünk.

Hajó
Az év csapadékosabb felében, amikor a folyók vízszintje eléri a megfelelő szintet, lehetőség van bizonyos helyeken hajóval, illetve csónakokkal utazni.

Remork (kambodzsai tuk-tuk)
Ez a közlekedési eszköz a nagyobb városokban érhető el, és egy viszonylag olcsó lehetőség az utazáshoz. Ezek 4 üléses járművek, segítőkész sofőrökkel.

Cyclo
A cyclo szintén egy egyedi lehetőség a közlekedésre Kambodzsában. Ennek a közlekedési eszköznek a jellegzetessége, hogy a sofőr, aki hajtja a járművet, hátul ül, míg az utasok elől, így nagyszerű kilátásuk nyílik útközben.

 

Egyéb hasznos információk


Öltözködés
Nincs szigorú megkötés, a normális erkölcsökön alapuló öltözködésbe illő nyári ruházat – rövidnadrág, rövid ujjú póló stb. – teljesen elfogadott. A vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges, valamint a templomokba történő belépés előtt vagy, ha valaki a házába invitál bennünket, a cipőt le kell venni.

Elektromos szabvány
Kambodzsában az elektromos szabvány megfelel a hazainak, nem szükséges adaptert vinni. A részleteknek itt nézhetsz utána

Biztonság
Az ország aktuális biztonsági helyzetéről itt tájékozódhatsz
Annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén a Konzuli szolgálat könnyebben fel tudja veled venni a kapcsolatot, utazás előtt regisztrálhatsz konzuli védelemre

Biztosítás
Thaiföldre utazás előtt érdemes az ott-tartózkodás ideje alatt jellemző összes tevékenységre fedezetet nyújtó utasbiztosítást kötni.

Mosoda
Egyes szállásokon van lehetőség díj ellenében mosatni, de javasoljuk, hogy vigyél magaddal mosószert, mert előfordulhat, hogy saját magadnak kell ezt a problémát megoldanod.

Fényképezés
A kínálat rendszertelensége miatt a hagyományos filmes gépekkel fotózóknak itthon érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra – a minőség miatt – ugyanez vonatkozik.
A digitális technológiával más a helyzet. Az akkumulátorok feltöltése és a memóriakártya cd-re való megíratása – egy-két megállóhelytől eltekintve – nem probléma.
Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A videókamerákat a beutazásnál a vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Kéregetők
Néhány gyerek, sőt akár felnőtt is lehet, hogy kérni fog tőled valamit az utcán, és bár lehet, hogy az ajándékozás mindkettőtöknek örömet okozna az adott pillanatban, de ezek a dolgok felbátoríthatják a helyieket a koldulásra, ami pedig hosszútávon nagyon ártalmas, ezért kérjük, hogy ne adj az utcán kéregető gyerekeknek vagy felnőtteknek.

 

A Konzuli szolgálat utazási tanácsai Kambodzsába utazóknak itt érhetők el

 

Magyar Nagykövetség, Konzulátus elérhetősége

Kambodzsában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Felügyelő képviselet Hanoiban van.

A hanoi magyar nagykövetség és konzuli hivatal elérhetősége:

9. emelet, Hanoi Lake View Residence, 28 Thanh Nien út, Tay Ho kerület, Hanoi, Vietnam
Telefon: 00-844 3-771-57-14 / 3-771-57-15
Ügyelet: 00-84-90-3409660 (külföldről) vagy 090-3409660 (belföldről)
E-mail: consulate.hoi@mfa.gov.hu
Honlap: hanoi.mfa.gov.hu

További információ itt érhető el.

 

Információk a neten magyarul:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kambodzsa
https://kambodzsa.lap.hu/

« Vissza

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (3)

Nászutas (1)

1-2 hét (2)

15-30 nap (1)

Gyalogtúra (1)

Kulturális utazás (2)

Szállások

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (1)

Célterületek

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)