Marokkó

Fontos tudnivalók, hasznos információk és érdekességek, amelyek segítenek felkészülni egy marokkói utazásra. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen érdemes elolvasnod.
 

Általános információk

Főváros
Rabat

Területe
446 550 km2

Népesség
33 655 786 fő (2016. július, becsült)
Etnikai csoportok: berber, arab, egyéb

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nincs eltérés
(Marokkóban 2018. október 26-tól átmenetileg átálltak az UTC/GMT + 1 óra idő zónára, és megszüntették a téli/nyári időszámítást.)

Legmagasabb pont
4167 m (Toubkal, amely Észak-Afrika legmagasabb pontja

Államforma
Alkotmányos monarchia

Hivatalos nyelv
arab, berber

Beszélt nyelvek
francia (országszerte), spanyol (az északi országrészen), angol (turistahelyeken)

Földrajzi fekvés
Marokkó (Marokkói Királyság) Északnyugat-Afrikában az Atlanti-óceán partján fekszik, ugyanakkor északról – a Gibraltári-szorostól kezdődően – a Földközi-tengerrel is határos. Keleti szomszédja Algéria, déli szomszédja Nyugat-Szahara. (Nyugat-Szahara területének mintegy kétharmada marokkói ellenőrzés alatt áll, és az ország függetlenségét Marokkó – és a világ országainak többsége – nem ismeri el, ezért a marokkói hivatalos álláspont szerint Marokkót délről Mauritánia határolja. Nyugat-Szahara szerepel az ENSZ „önálló kormányzattal nem rendelkező országok” listáján.)

Éghajlat és várható időjárás
A tengerpart mediterrán éghajlatú, az ország belseje felé haladva az éghajlat azonban egyre szárazabbá és szélsőségesebbé válik. A szaharai területek éghajlata sivatagi.
Az aktuális időjárásról itt tájékozódhatsz

Gazdaság
Marokkó Európa közelségét és a relatív alacsony helyi munkaerő költségét kihasználva nyitott, változatos, piac-orientált gazdaságot hozott létre. Az ország gazdasága jelenleg stabil, amelyet folyamatos növekedés, alacsony infláció és jellemzően csökkenő munkanélküliség jellemez. Néhány gyenge mezőgazdasági év és az európai gazdaság visszaesése Marokkóban is a gazdasági növekedés megtorpanásához vezetett, az ipari beruházások és az infrastruktúra fejlesztése ugyanakkor javítja Marokkó versenyképességét. Ennek egyik fontos területe a megújuló energiák fejlesztése: Marokkó (amely jelenleg nagymértékben energia-behozatalra szorul) 2020-ig elektromos áram fogyasztásának minimum 20%-át megújuló energiából kívánja előállítani.
A gazdaság kulcságazatai: mezőgazdaság, turizmus, légi közlekedés, foszfát, textilipar és ruházat.
A gazdasági fejlődés ellenére az országban még mindig magas a munkanélküliek, a szegények és az írástudatlanok aránya, különösen a vidéki területeken. Marokkó számára a legfőbb kihívást az oktatási és az igazságszolgáltatási rendszer reformja, és a magánszektor versenyképességének javítása jelenti.
A GDP növekedése az elmúlt évek során évi 2-5% körül alakult. A GDP 2014-ben 110 milliárd USD, az egy főre jutó GDP 7.800 USD volt, amely alapján az ország jövedelem szempontjából az alsóközép-kategóriába sorolható. A gazdaság húzóágazata a szolgáltatás, amely a GDP közel 60%-át és a munkahelyek 40%-át biztosítja. Továbbra is jelentős azonban a mezőgazdaság, amely a GDP-nek ugyan csak 13%-át adja, de a munkaerő közel 40%-a még mindig ebben az ágazatban dolgozik. A főbb mezőgazdasági termékek: árpa, búza, citrusfélék, szőlő, zöldségek, olajbogyó, élőállat és bor.
A GDP közel 30%-át kitevő ipar fő termékei: a gépjármű-alkatrészek, a foszfát kitermelés és feldolgozás, a légi közlekedés, az élelmiszer-előállítás, a bőrtermékek, textíliák, építőipar, energiaipar. 
A munkanélküliek aránya közel 10%. A szegénységi küszöb alatt a lakosság 15%-a él.

Történelem
788-ban, körülbelül egy évszázaddal Észak-Afrika arabok általi meghódítását követően, marokkói muszlim dinasztiák vették az irányítást Marokkóban. A 16. században a Sa’adi dinasztia, különösen Ahmad al-Mansur (1578-1603), elűzték a külföldi betolakodókat, mely az ún. „marokkói aranykor” eljövetelét jelentette. Az Alaouite dinasztia – amelyhez a jelenlegi királyi család is tartozik – a 17. századból származik.
1860-ban Spanyolország elfoglalta Észak-Marokkót és ezzel kezdetét vette az európai hatalmak közötti kereskedelmi versengés, amely szép lassan felőrölte Marokkó szuverenitását és 1912-ben Franciaország védnökség alá helyezte Marokkót. A francia proktektorátus elleni függetlenségi harcot 1956-ban koronázta siker, és ebben az évben csatlakozott az új, független országhoz a spanyolok által bitorolt területek nagy része is. (Kivéve két várost, Ceuta és Mellila, amelyek mind a mai napig Spanyolországhoz tartoznak.)
V. Mohammed szultán – a jelenlegi király nagyapja – új államot és alkotmányos monarchiát hozott létre, és 1957-ben felvette a királyi titulust.
Spanyolország 1976-ban kivonult a ma Nyugat-Szaharának hívott területekről, amelynek mintegy 80%-át Marokkó adminisztratív ellenőrzés alá vonta. A területen azóta is vita van Marokkó és az ún. Polisario Front között (amely egy a Nyugat-Szahara felszabadításáért küzdő szervezet). A tárgyalások az ENSZ felügyeletével zajlanak.
A jelenlegi király, VI. Mohammed a 2011-es ún. arab tavasz eseményekre reagálva reformprogramot és új alkotmányt vezetett be. Ennek értelmében a parlament és a miniszterelnök további jogokat kaptak (de a döntési jogkör továbbra is a király kezében maradt), a berber nyelvet pedig hivatalossá tették. Mindezen intézkedések eredményeként Marokkót elkerülte az arab tavasz szele, és sikerült politikai stabilitását megőriznie.

Vallások
A lakosság 99%-a muszlim, 1% egyéb vallású (keresztény, zsidó stb.).

Főbb ünnepek

január 1. - Újév
január 11. - Függetlenségi Nyilatkozat napja
május 1. - Munka ünnepe
július 30. - Koronázási ünnep (VI. Mohammed 1999-es koronázásának emlékére)
augusztus 14. - Állampolgári hűség napja (Oued ed-Dahab)
augusztus 20. - Forradalom napja (V. Mohammed száműzetésére emlékezve)
augusztus 21. - Ifjúság napja (VI. Mohammed, a jelenlegi király születésnapja)
november 6. - Zöld Menet napja
november 18.- Függetlenség napja

Évente változó, vallási ünnepek:

Eid al-Fitr (a Ramadán vége)
Eid al-Adha (áldozati ünnep) 
Iszlám Újév 
Mohamed próféta születésnapja 

További ünnepekről itt tájékozódhatsz.

Emberek
A marokkóiak kedves emberek, jó kedvűek és szívesen látják a turistákat. Ne lepődjünk meg, ha az utcán lépten-nyomon ránk köszönnek a helyiek, vagy ha teára vagy akár ebédre, vacsorára invitálnak vadidegen emberek. Az ilyen meghívások nem feltétlenül azt a célt szolgálják, hogy megvegyük a portékájukat; spontán meghívások önzetlenül is létrejöhetnek. Az árusok célja természetesen elsősorban az értékesítés, de nem sértődnek meg, ha csak körülnézünk, elbeszélgetünk és végül semmit sem vásárolunk.
Marokkó őslakói a berberek, akik főként az Atlasz-hegységben és a Szaharában élnek. Becslések szerint az ország lakosságának 50-60%-a berber. A 2013-ban életbe lépett új alkotmány teljes mértékben elismerte a berbereket és hivatalossá tette a berber nyelvet.
A marokkóiak életformája gyökeresen eltér a nyugati kultúrákétól. A marokkóiak kevésbé rohanó és kevésbé stresszes életmódot folytatnak. Marokkóban mindig jut idő egy a helyiek által szívesen és szinte állandóan (a nap bármely szakában) fogyasztott, speciálisan elkészített mentatea elfogyasztására. A jelentősen eltérő kultúra miatt fontos, hogy türelmesek legyünk a helyiekkel szemben és a helyi viszonyokkal kapcsolatban az ott-tartózkodásunk alatt.

 

Egészség és higiénia


Higiénia
Az Európához viszonyított gazdasági, társadalmi és kulturális különbség szembetűnő Marokkóban, a higiéniára azonban jellemzően odafigyelnek (bár a marokkói normák nem feltétlenül felelnek meg az európainak).
Természetesen itt is – mint mindenhol – oda kell figyelni arra, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt egyél és mindig megfelelően fertőtlenített vagy palackozott vizet igyál, de ha erre, valamint a rendszeres kézmosásra, odafigyelsz, jó eséllyel nem érhet nagyobb baj.
A legtöbb helyen (kávézók, éttermek, nyilvános mosdók) van szappan és víz, és tudsz kezet mosni. Néhány helyen azonban – ahol esetleg nincs kézmosási lehetőség – hasznos lehet, ha van nálad kézfertőtlenítő. (Kézfertőtlenítőt a marokkói áruházakban általában lehet kapni, ha azonban triklozánmentes kézfertőtlenítőt szeretnél, javasoljuk, hogy hozz magaddal, mert nem mindenhol lehet kapni.)

WC
Marokkóban felváltva találkozhatsz hagyományos típusú guggolós-pottyantós és nyugati típusú angol WC-vel. Vidéken, illetve a nyilvános helyeken (buszmegállók, piacok stb.) gyakran találkozhatunk hagyományos típusú WC-kel. A WC-k tisztasága általában megfelelő (bár nem feltétlenül felel meg az európai normáknak), WC-papírral azonban ritkán találkozhatunk a marokkói WC-kben, ezért mindig legyen nálad WC-papír vagy papír zsebkendő.

Ajánlott oltások és gyógyszerek
A Marokkóba való belépéshez nincs szükség kötelező védőoltások előzetes megszerzésére (kivéve a sárgalázas országokból való belépést). Ugyanakkor a hepatitis A és B, valamint a tífusz elleni oltás javasolt lehet. Utazás előtt érdemes érdeklődni a Nemzetközi Oltóközpontnál
Bár Marokkóban sok helyen található gyógyszertár, a használt gyógyszerek eltérhetnek a nálunk megszokottól, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal néhány alapvető gyógyszert. Amire szükség lehet: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer, kötszer, géz, pólya, lázmérő, illetve a ragtapasz is jól jöhet.

 

Étel-ital


Ivóvíz
Az esetleges gyomorpanaszok elkerülése érdekében nem javasoljuk a csapvíz, a vízzel higított gyümölcslé és a (csapvízből készült) jégkockával hűtött italok fogyasztását. Ehelyett javasoljuk:

  • forralt (csap)víz fogyasztását (ahol erre van lehetőség);
  • a csapvíz fertőtlenítését tabletta segítségével vagy egyéb módon;
  • palackos víz vásárlását (ára kb. 5-8 DH/1,5 liter).

Étteremben és italárusnál érdemes rákérdezni az ital jég és/vagy csapvíz tartalmára.
A szaharai túrák esetén nem árt felkészülni arra, hogy a sivatagban nincs túl sok víz, ezért főzésre és személyes használatra korlátozott mennyiség fog rendelkezésedre állni, ne számíts zuhanyozási és mosakodási lehetőségre (kivéve a luxus táborokat, melyeket azonban – jelentős környezeti terhelésük miatt – nem javaslunk).

Ételek

Marokkó igazi gourmet ország, a helyi konyha méltán híres változatos és ízletes fogásairól. Legnépszerűbb ételeik a speciális alakú agyagedényben készült tajine (általában valamilyen zöldség és hús együtt főzve; mind a hús, mind a zöldség gyakorlatilag bármilyen lehet, így a variációk száma szinte végtelen), valamint a kuszkusz. De érdemes kipróbálni a darált húsból készült ételeket (köfta), a berber omlettet, a marokkói salátát, a különböző grillezett húsokat vagy a helyi szendvicseket is, a tengerparton járva pedig feltétlenül kóstoljuk meg a változatos hal és tengeri ételeket. Marokkóban egészen biztosan nem fogunk éhezni, az ételek ugyanis nemcsak ízletesek és változatosak, de általában jelentős adagokat is szolgálnak fel.
Marokkóban az étkezéseket általában gyümölccsel zárják: leggyakrabban mandarinnal, de igénytől függően esznek almát, szőlőt, narancsot, gránátalmát is. Desszertnek azonban választhatunk marokkói aprósüteményt is (mindenképpen érdemes kipróbálni) vagy kérhetünk fahéjas narancsot, ami szintén nagyszerű ízélményt  jelent majd. 

Italok

Marokkó nemzeti itala a menta tea. A tea elkészítésének hagyománya, elfogyasztásának pedig komoly rituáléja van. A mentateát a marokkóiak mindig sok cukorral isszák. (Ha nem szeretjük nagyon édesen, kérjük, hogy a cukrot külön hozzák ki, így magunk édesíthetjük.)
Szintén népszerűek a tejjel különböző arányban kevert kávéfélék, pl. a „nous-nous”, amely fele-fele arányban tartalmaz feketekávét és tejet.
Frissen facsart narancslét nemcsak Marrakech főterén, hanem az ország szinte bármely pontján ihatunk, és össze sem hasonlítható az itthon kapható narancslevekkel. Talán még ennél is finomabb azonban a vegyes gyümölcslé, az ún. panache, amely tulajdonképpen az éppen elérhető gyümölcsökből készülő turmix. Két verziója létezik: a narancsos és a tejes. Előbbi esetén (friss) narancslével, utóbbi esetén tejjel hígítják a gyümölcspürét. (A kevésbé édesszájúak ne felejtsék el cukor nélkül kérni a gyümölcsleveket is, mert különben előfordulhat, hogy cukorral is ízesítik.)

Alkohol
Az iszlám vallás szerint az alkohol fogyasztása „haraam”, azaz bűnös dolog, ezért a marokkóiak jellemzően nem fogyasztanak alkoholt. (Kivételek persze vannak, de a nagy többség és különösen a vidéken élők egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.) Egyes éttermekben és szupermarketekben lehet alkoholt vásárolni, de a hagyományos, helyi éttermekben (ahol a helyiek is jellemzően étkeznek) nem lehet semmiféle alkoholt kapni.

Vegetáriánusoknak
Marokkóban az ételek többsége hússal (és sok zöldséggel) készül, főételt ritkán készítenek hús nélkül. Salátát és zöldségekből készült köreteket, előételeket, leveseket viszont gyakran fogyasztanak, ilyen jellegű ételeket szinte bárhol lehet kapni.

 

Kommunikáció


Országhívószám
+212

Internet, email

Marokkóban a mobil hálózatok elérhetősége széleskörű és a sok helyen van mobilinternet-szolgáltatás is, bár a hálózatok minősége és az internet sebessége helyenként – főleg az Atlasz-hegységben és a Szaharában – alacsony lehet. (Arra jellemzően elég, hogy a telefonon az e-maileket és a közösségi oldalakat alkalmanként ellenőrizzük, de alapvetően ne számíts jó minőségű internet-hozzáférésre.)
Számos szálláshelyen, valamint egyes éttermekben és kávézókban wifi-hálózat is elérhető, de ezek megléte egyáltalán nem garantált.

Telefon
Az országban három széleskörű hálózattal rendelkező mobilszolgáltató van és helyi SIM kártyát bárki vehet. Ha várhatóan sokat telefonálsz majd, érdemes egy ilyen SIM kártyát beszerezned. A nemzetközi hívások árai még így is nagyon magasak, így érdemes az ingyenes IP alapú hívásokat előnyben részesíteni. Készülj azonban arra, hogy a mobilhálózat nem feltétlenül érhető el mindenütt.

Posta
A nagyobb települések rendelkeznek postával, viszont a marokkói posta megbízhatósága a hazaival vetekszik, használatát így csak különösen indokolt és fontos esetben javasoljuk.

 

Pénzügyek


Nemzeti valuta

Marokkói dirham
(Nem engedélyezett marokkói dirhamot kivinni az országból vagy bevinni oda – ezért Marokkón kívül nem is lehet dirhamot váltani –, de max. 1000 dirhamig a helyi valuta birtoklását a hatóságok tolerálják.)

Valutaváltási tipp
A bankokban és a valutaváltókban számos valutát (euró, USA dollár, angol font stb.) váltanak, sőt egyes hotelekben is van valutaváltó, bár az árfolyam a váltás helyétől függően változhat. Az eurót szélesebb körben használják, ezért jellemzően könnyebben és jobb árfolyamon váltják.
Az aktuális váltási árfolyamokról itt tájékozódhatsz

Bank, bankkártya
Városokban, nagyobb településeken van ATM, ahol a bankkártyádat jó eséllyel tudod használni, valamint áruházakban, nagyobb éttermekben kártyával is lehet fizetni. (Indulás előtt konzultálj mindenképpen a bankoddal, hogy kártyád használható-e Marokkóban, nehogy kint meglepetés érjen.)

Borravaló
Marokkó borravalós ország, jellemzően adnak borravalót. A borravaló számos szektorban (pl. a turizmusban is) nagy jelentőséggel bír és a jövedelem fontos kiegészítője. Amennyiben elégedett vagy a szolgáltatás színvonalával, bátran adj borravalót (étteremben, kávézóban, túravezetőnek, a segítőknek stb.), nagyra fogják értékelni.

 

Beutazási feltételek


Vízum
Magyarország esetén a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén nincs vízumkötelezettség. (Megj.: a Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező, nem magyar állampolgárok nem feltétlenül jogosultak vízum nélkül belépni Marokkóba.)

Útlevél

A Marokkóba való belépéshez szükséges a belépést követően legalább 90 napig érvényes útlevél és visszaútra szóló repülőjegy.
Utazás előtt érdemes az esetleges egyéb beutazási feltételekről a külügyminisztériumnál vagy a marokkói nagykövetségen, konzulátuson (elérhetőségeit ld. lent) érdeklődni.

Vám

Élő állatot és állati eredetű terméket, drogot és fegyvereket természetesen tilos kivinni az országból, illetve bevinni oda, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek.
Szabadon bevihető max. 1 liter alkohol, 200 darab cigaretta, 150 ml parfüm, valamint saját használatú ruhák, ékszerek, laptop, kamera, kerékpár, sportfelszerelés, hangszer stb és kisebb ajándékok a helyiek számára. Az országban saját használatra vagy ajándékba vásárolt kézműves termékek (nem kereskedelmi mennyiségben) szabadon kivihetők.

 

Helyi közlekedés


Közúti közlekedés

Az országban jobb oldali irányú (mint Magyarországon) közlekedés van érvényben.

Busz
Marokkóban a buszközlekedés viszonylag fejlett, számos busztársasággal utazhatunk. A legjobb – az európai mércének is megfelelő – szolgáltatást a CTM és a Supratours nyújtják, melyek járataira akár online is vásárolhatunk jegyet vagy ellenőrizhetjük a menetrendet.

Vonat
Néhány vonalon (Marrakech, Casablanca, Rabat, Fes, Tangier érintésével) vonaton is utazhatunk. A vonatok elég régiek, de viszonylag tiszták. Az első osztályú jegy ára nem haladja meg jelentősen a másodosztályú jegyek árát. A vonatmenetrendről a vasúti társaság honlapján lehet tájékozódni, ahol akár a jegyet is megvásárolhatjuk.

Repülő
A nagyobb városok között belföldi repülőjáratok is közlekednek.

„Grand” taxi
Marokkó „kollektív” („nagy”) taxijai a tömegközlekedés egyik fontos eszközét jelentik. Ezek a taxik települések között járnak, általában öreg (20-30 éves) Mercedesek, amelyekbe 6 utast ültetnek. Nincs előre meghatározott menetrendjük, akkor indulnak, amikor megtelnek. A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a járműpark megújítása érdekében, több program is indult, amelyek során a kormányzat a tulajdonosok számára anyagi támogatást nyújt új autók vásárlására. Ennek köszönhetően az öreg és elavult autók helyett egyre több helyen kezdenek megjelenni új és kényelmes – általában ún. egyterű – járművek.

„Petit” taxi
A „kis” taxik – amelyek legfeljebb 3 utast szállíthatnak egyszerre – a városon belüli közlekedés fő elemei. Marokkóban a helyi tömegközlekedés fejletlen (Casablanca és Rabat kivételével gyakorlatilag nem létezik), a helyiek városon belül jellemzően az ún. „kis” taxik igénybevételével közlekednek. Ezek jellemzően szintén „kollektív” jelleggel működnek, a sofőr útközben akkor is megáll(hat) és vehet fel új utast (aki azonos irányba utazik), ha az autóban már ül valaki. A „petit” taxik korábban szintén öreg, – általában – kis Peaugeut-k voltak, mára azonban a kormány modernizációs törekvésének következtében a járműpark nagyrészt lecserélődött, és új, modern autók járnak. A „petit” taxik jellemzője még, hogy adott városon belül azonos színűek, ugyanakkor a színűk városonként változnak.

 

Egyéb hasznos információk


Öltözködés
Marokkó muszlim ország, az öltözködésben a helyiekre szigorú elvárások vonatkoznak, bár – főleg a városokban – egyre többen öltözködnek az európai normáknak megfelelően. Az országba látogatókkal szemben kevésbé szigorúak az elvárások, azonban a helyi szokások tiszteletben tartása érdekében javasolt a visszafogott öltözködés: térdet takaró nadrág vagy szoknya, lányoknak a vállat és a dekoltázst fedő ruházat.

Elektromos szabvány
Marokkóban az elektromos szabvány megfelel az európai (Magyarországon is használt) szabványnak. A részleteknek itt nézhetsz utána.  

Biztonság
Marokkó biztonságos ország. Az arab tavasz szele elkerülte az országot, és terrorcselekmények sem történtek mostanában. Az ország aktuális biztonsági helyzetéről itt tájékozódhatsz.  

Biztosítás
Marokkóba utazás előtt érdemes az ott-tartózkodás ideje alatt jellemző összes tevékenységre fedezetet nyújtó utasbiztosítást kötni. (Egyes túrákon való részvételnek ez eleve feltétele.)

Mosoda
Egyes szállásokon van lehetőség díj ellenében mosatni, de javasoljuk, hogy vigyél magaddal mosószert (vagy vásárolhatsz a helyi szupermarketekben mosószappant), mert előfordulhat, hogy saját magadnak kell ezt a problémát megoldanod.

Fényképezés

A kínálat rendszertelensége miatt a hagyományos filmes gépekkel fotózóknak itthon érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra – a minőség miatt – ugyanez vonatkozik.
A digitális technológiával más a helyzet. Az akkumulátorok feltöltése néhány helyen (hegyi túrák, Szahara) problémás lehet, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal tartalék akkumulátort, power bankot és/vagy napelemes töltőt. A memóriakártya cd-re íratására csak városokban van lehetőség.
Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A helyiek egy része nem szereti, ha fényképezik, ezért kérjük, hogy ne fényképezd a helyi lakosokat az engedélyük nélkül.

Kéregetők

Néhány gyerek, sőt akár felnőtt is lehet, hogy kérni fog tőled valamit az utcán (főleg a városokban), és bár lehet, hogy az ajándékozás mindkettőtöknek örömet okozna az adott pillanatban, de ezek a dolgok felbátoríthatják a helyieket a koldulásra, ami pedig hosszútávon nagyon ártalmas, ezért kérjük, hogy ne adj az utcán kéregető gyerekeknek vagy felnőtteknek. (Ha marokkói rászorulókon szeretnél segíteni, a Marokkóban tevékenykedő civil szervezeteken keresztül megteheted.
Az utcán gyakran találkozunk kisebb dolgokat (pl. papír zsebkendő) árusító gyerekekkel is. Mivel a pénzkereseti lehetőség arra bátoríthatja a gyerekeket, hogy iskola helyett az utcán áruljanak, ezért javasoljuk, hogy ne vásárolj az utcán árusító gyerekektől.

 

A Konzuli szolgálat utazási tanácsai Marokkóba utazóknak itt érhető el.

 

Magyar Nagykövetség, Konzulátus elérhetősége

A rabati magyar nagykövetség és konzuli hivatal elérhetősége:

17, Zankat Ait Melloul Route des Zairs Souissi,
Rabat B.P.5026, Maroc 10000
Telefon: +212-5-3775-7503, +212-5-3775-0757
Ügyelet: +212-6-6986-9734 (mobil)
E-mail: consulate.rba@mfa.gov.hu
Honlap: https://rabat.mfa.gov.hu/

További információ itt érhető el

 

Információk a neten magyarul:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Marokkó
http://marokko.lap.hu/

 

« Vissza

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (4)

Nászutas (1)

1-2 hét (3)

15-30 nap (1)

Tengerpart (1)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (3)

Szállások

Hazai (1)

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (2)

Apartman (1)

Vendégház (1)

Célterületek

Magyarország (1)

Európa (1)

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)