Thaiföld

Fontos tudnivalók, hasznos információk és érdekességek, amelyek segítenek felkészülni egy thaiföldi utazásra. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen érdemes elolvasnod.

Általános információk


Thaiföld Délkelet-Ázsia szívében fekszik, a „mosolyok országának” is nevezik. Nagyon kedvelt a turisták körében, amit a lenyűgöző látnivalóinak köszönhet: aranyozott templomok, ősi romvárosok, rejtelmes Buddha-szobrok, hegyek és őserdők, végeláthatatlan rizsföldek, forró napsütés a hosszan elhúzódó mesés tengerparton...

Főváros
Bangkok

Területe
513 120 km²

Népesség
68 200 824 fő (2016. július, becsült)
Etnikai megoszlás: thai (96%), burmai (2%), egyéb (1%)

Időeltolódás
Magyarországhoz képest télen: +6 óra, nyáron: +5 óra.
A helyi idő egész évben: UTC/GMT + 7 óra, nincs nyári időszámítás.

Legmagasabb pont
2 576 m (Doi Inthanon)

Államforma
Alkotmányos monarchia

Hivatalos nyelv
Thai

Beszélt nyelvek
Burmai, angol, egyéb dialektusok

Földrajzi fekvés
Thaiföld délkelet-ázsiai ország, amelyet keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl, nyugaton pedig Burma és az Andamán-tenger határolja. Az országot a Chao Praya folyó szeli ketté. Ettől északra hegységek, keletre és délre fennsíkok és alföldek jellemzik az országot.

Éghajlat és várható időjárás
Éghajlata trópusi monszun. Három évszakot különíthetünk el: forró (márciustól májusig), esős (júniustól szeptemberig) és „hideg” (októbertől februárig). Az utóbbi adja a turista főszezont, ilyenkor a legkellemesebb az időjárás. Az évi átlaghőmérséklet 28 °C.
Az aktuális időjárásról itt tájékozódhatsz.
 

Gazdaság
Viszonylagosan fejlett infrastruktúrájával, szabad vállalkozási és befektetés barát gazdaságpolitikájával Thaiföld történelmileg erős gazdasággal rendelkezik köszönhetően a versenyképes ipari és mezőgazdasági exportnak, főként az elektronika, a mezőgazdasági termékek, az autóipar és a feldolgozott élelmiszerek területén.
A gazdaság az elmúlt években lassan és csökkenő ütemben növekedett, a GDP növekedés 2014-ben nem érte el az 1%-ot. A vásárlóerő paritáson mért GDP 2014-ben 985 milliárd dollár volt, az egy főre jutó GDP 14.400 dollár. A gazdaság húzóágazata a szolgáltatási szektor, a GDP 56%-a ebből a szektorból származik, és a lakosság több, mint 50%-a is itt dolgozik. A mezőgazdaság a GDP 12%-át adta 2014-ben, a foglalkoztatottaknak azonban több, mint 30%-a dolgozik a mezőgazdaságban. A főbb mezőgazdasági termékek: rizs, kaszava, gumi, kukorica, cukornád, kókusz, pálmaolaj, ananász, élő állat és hal.
A GDP 33%-át kitevő ipar fő termékei a textilipar, a mezőgazdasági termékek feldolgozása, italgyártás, dohányáru, cement, a könnyűipar és a vegyipar.
A munkanélküliek aránya kevesebb, mint 1%. A szegénységi küszöb alatt a lakosság 13%-a él.
 

Történelem
Az ország területén már 5500 éve fejlett bronzkori civilizáció volt. A mon, khmer és thai népeket is magában foglaló bevándorló tömegek a Dél-Kínából eredő folyók mentén érkeztek a mai Thaiföld területére. Az i.sz. 11.-12. századra a terület legnagyobb részét már a khmerek uralták, a thai népek pedig apró városállamokat alapított az 1200-as években. A thai nép fokozatosan tért hódított a Chao Praya folyó mentén.
Az 1782-ben fővárosi rangot kapott Bangkok (Vadszilvák falva) ekkor még csak egy kis falucska volt, a jelenlegi Chakri-dinasztia első királya, I. Rama alapította. Thaiföld a 18-20. században – ellentétben sok más szomszédos országgal – egyetlenegyszer sem került gyarmati sorba, amelyet elsősorban a Chakri dinasztia két kiemelkedő alakja, Mongkut és fia, Chulalongkorn remek diplomáciai érzékének és modernizációs törekvéseinek köszönhet az ország.
Thaiföld mai nevét 1939-ben kapta, addig Sziám volt az ország hivatalos neve. Az ország ma alkotmányos monarchia, a thai királyok 1932 óta törvényhozó hatalmukat a Nemzetgyűlésen keresztül, a végrehajtó hatalmat a kormány által, míg a bírói hatalmat a törvényszéken keresztül gyakorolják.

Vallások
A lakosság 95%-a buddhista, 4% muszlim, 1% pedig egyéb vallású.

Főbb ünnepek

január 1. Újév
január 2. Munkaszüneti nap
április 6. Chakri nap (A jelenlegi Rama I. dinasztia alapításának ünnepe)
április 13-15. Songkran (Thai Újév)
május 1. Munka ünnepe
augusztus 12. A királynő születésnapja / Anyák napja
október 23. Chulalongkorn nap (Thaiföld nagyrabecsült királya halálának évfordulója)
december 5. A király születésnapja / Apák napja
december 10. Alkotmány ünnepe
december 31. Szilveszter

Évente változó, vallási ünnepek:

Makha Bucha (Buddha megvilágosodása)
Visakha Bucha
Asahna Bucha
Buddhista böjt napja

További ünnepekről itt tájékozódhatsz

Emberek
A thaiak kedves és vendégszerető emberek. Nagyon tisztelik a királyt, ezért fontos, hogy a velük való beszélgetéseink során mi is fejezzük ki a tiszteletünket a királyi család iránt. A thai emberek életformája különbözik a nyugati kultúrákétól, kevésbé rohanó életmódot folytatnak, ezért is fontos, hogy türelmesek legyünk velük ott tartózkodásunk alatt.

 

Egészség és higiénia


Higiénia
Bár az Európához viszonyított gazdasági társadalmi elmaradottság sok helyütt szembetűnő, egyes közkedvelt idegenforgalmi célterületként elkönyvelt afrikai államhoz képest fényévekben mérhető a higiéniára való odafigyelés. Nyugodt szívvel elmondható, hogy jóval több esélyünk van gyomorrontást kapni egy átlagos magyarországi étteremben, mint bármelyik thaiföldi útszéli kifőzdében.
Természetesen itt is – mint mindenhol – oda kell figyelni arra, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt egyél és mindig megfelelően fertőtlenített vagy palackozott vizet igyál.
Mindenképpen figyelj a rendszeres kézmosásra, esetleg hozz magaddal kézfertőtlenítőt is!

WC
Thaiföldön felváltva találkozhatsz keleti típusú guggolós-pottyantós és nyugati típusú angol WC-vel. A nyilvános WC-k (egyes nemzeti parkok, buszmegállók, piacok stb.) tisztasága, felszereltsége nem feltétlenül éri el az európai szintet, készülj fel a mostohább körülményekre. Mindig legyen nálad WC-papír vagy papír zsebkendő, és arra az esetre, ha nem lenne kézmosási lehetőség, jó, ha az utazás idején kézfertőtlenítő – vagy egyéb kéztisztítási lehetőség – is van nálad.

Ajánlott oltások és gyógyszerek
Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások beszerzését. Ezek: Hepatitis A, Tífusz, Tetanusz, Diftéria. Egyes oltások esetén a megfelelő védettség kialakulásához néhány hét után ismétlő oltásra van szükség, ezért ha nem rendelkezel a fenti oltásokkal, minél előbb konzultálj a részletekről és az esetlegesen javasolt egyéb oltásokról a Nemzetközi Oltóközpontnál.
A Thaiföldön a használt gyógyszerek eltér(het)nek a nálunk megszokottól, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal néhány alapvető gyógyszert. Amire szükség lehet: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer, kötszer, géz, pólya, lázmérő, illetve a ragtapasz is jól jöhet.

 

Étel-ital


Thaiföld sohasem volt gyarmat, ezért a konyhája is megőrizte eredetiségét. Gasztronómiájára a kínai és az indiai konyha volt a legnagyobb hatással. Ételei öt alapvető fűszerezésről ismertek: fűszeres (erős), savanyú, édes, sós és keserű. A rizs szinte az összes ételnek az alapanyaga.

Ivóvíz
A legjobb, ha csak olyan vizet iszol meg, amelyről biztosan tudod, hogy fogyasztásra alkalmas tisztított ivóvíz. Palackozott ivóvizet mindenhol vásárolhatsz.

Ételek
Szinte minden étel során rizst szolgálnak fel a különböző fogások mellé. Ezek a fogások készülhetnek tenger gyümölcseiből, roston sült húsokból vagy gőzön főzött ételekből, salátákból. Minden étkezésnél felszolgálják a krieng gaengot, amely frissen vágott füvekből, fűszerekből és garnélarák-masszából készül. Ugyanígy minden étkezésnél fogyasztják a nam prik nevű halmártást is. Az étkezések végén édességet és gyümölcsöt fogyasztanak. Jellegzetes thai fűszer a citromfű, a gyömbér, a koriander, a chili, a curry és a kókusztej.   
Mindenképp érdemes kipróbálni a Pad Thai nevű ételt, amely serpenyőben sütött rizstészta halszósszal, cukorral, lime lével, összevágott mogyoróval és tojással, csirkével, tenger gyümölcseivel és tofuval. Helyi különlegesség a Pad see ew, amely keverve sütött tészta szójaszósszal és halszósszal, sertés- vagy csirkehússal.

Italok
Kedvelik a frissen facsart gyümölcsleveket, és szívesen isznak cukornádlevet is.

Alkohol
A legkedveltebb alkoholos ital a rizspálinka. Nagyon népszerű a helyi Mekong whisky és a SamSong rum is.

Vegetáriánusoknak
Rengeteg különböző zöldséggel főznek, így a vegetáriánusok is bőven találnak megfelelő ételt. Legjellemzőbbek a thaiföldi bab, a káposzta és a padlizsán.

 

Kommunikáció


Országhívószám
+66

Internet, email
Szinte minden településen találhatunk internetkávézót. Nem túl drágák, cserében viszont nagyon lassúak.

Telefon
A telefonhálózat elég jól kiépített, mobiltelefonunkat szinte bárhol használhatjuk.

 

Pénzügyek


Nemzeti valuta
Thai baht

Valutaváltási tipp
Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD), az angol Font (GBP) vagy euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Kézpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémák. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos.
Sérült, régi, használt bankjegyeket szinte lehetetlen beváltani. Lehetőleg, friss, ropogós, új bankjegyeket hozz magaddal, ne túl nagy címletekben.
Az aktuális váltási árfolyamokról itt tájékozódhatsz

Bank, bankkártya
Minden nagyobb településen van legalább egy bank. A legtöbb nagyobb városban (pár kivétellel) tudod használni a bankkártyádat, a hitelkártyák elfogadása azonban limitált és használatuk drága (2 %, 500 dollárig 10 USD). Ugyanakkor, ha elhagyjuk a nagyobb városokat, a távoli, kevésbé fejlett területeken egyáltalán nem tudsz majd kártyával fizetni, pénzt felvenni.

Borravaló
A borravaló egyre elfogadottabb és ismertebb dolog főleg a nagyobb turistaforgalommal rendelkező helyeken található vendéglátó egységekben.

 

Beutazási feltételek

Vízum
Magyar állampolgárok részére 30 napot nem meghaladó turista célú (egyszeri) beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban. A vízummentes tartózkodás megfelelő indoklással egy alkalommal meghosszabbítható (az időtartam elbírálása a bevándorlási hivatal hatásköre) a thaiföldi Bevándorlási Hivatal bangkoki központjában, illetve területi irodáiban.
A hosszabbításhoz személyes megjelenés, útlevél és másolata, 4x6 cm-es fénykép és 1.900 THB eljárási díj szükséges. Ezt követően a tartózkodás meghosszabbítására nincs lehetőség, az országot el kell hagyni.
További információk a Konzuli szolgálat oldalán érhetők el

Útlevél
A turizmus céljával történő vízummentes belépés feltétele a belépéskor minimum, 6 hónapig érvényes útlevél, az oda- és visszaútra szóló repülőjegy és megfelelő anyagi feltételek (személyenként 10 ezer thai Baht, vagy családonként 20 ezer thai Baht) megléte.

Vám
Vallási tárgyú írások bevitele nem tilos, közszemérmet sértő és pornográf termékek bevitele viszont igen. Különleges beviteli korlátozások nincsenek, alkoholt (1 liter) és dohányt (200 szál cigaretta vagy 250 gramm szivar/dohány) kis mennyiségben szabad bevinni.
A turisták által látogatott helyeken árusított népművészeti alkotások engedély nélkül kivihetők az országból, a muzeális értéket képviselő tárgyakra azonban engedélyt kell beszerezni. Kézi szövésű szőnyeg kiviteléhez minden esetben szükséges igazolás, amit sok esetben maga az árus is tud adni, ellenkező esetben a Kulturális Minisztériumtól szerezhető be.
Tilos a kábítószer, valamint a hamis bankjegye és okmányok bevitele.

 

Helyi közlekedés

 

Thaiföldet – függetlenül turista célpontként való kedveltségétől – egyrészről a kimeríthetetlen vendégszeretet, másrészről viszont a gazdasági, társadalmi környezet viszonylagos elmaradottsága jellemzi. Ennek megfelelően az utak sok esetben rosszak, a közművek gyakran kiépítetlenek.

Közúti közlekedés
Az országban bal oldali irányú közlekedés van érvényben.

Vonat
Az országon belüli utazásokhoz leginkább ajánlott a vonatokat igénybe venni. Ezek főleg éjjel közlekednek, és alvófülkékkel felszereltek


Busz
A távolsági közlekedéshez a vonaton kívül a busz is ajánlott. A buszközlekedés sokat fejlődött az utóbbi időben, így ezzel a közlekedési eszközzel is kényelmesen utazhatunk.

Tuk-tuk
Motoros riksa. A városon belüli közlekedéshez tökéletesen megfelelő.

Samlor
A samlor a tuk-tuk biciklis változata, amely nem motorikus hajtású. Számtalan ilyennel találkozhatunk a városokban az üzletek, pályaudvarok közelében.

 

Egyéb hasznos információk


Öltözködés
Nincs szigorú megkötés, a normális erkölcsökön alapuló öltözködésbe illő nyári ruházat – rövidnadrág, rövid ujjú póló stb. – teljesen elfogadott. A vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges, valamint a templomokba történő belépés előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, a cipőt le kell venni.
Udvariatlanságra vall, ha lábfejünket másokra irányítjuk – ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes, de a tuk-tuk sofőrök is elég hamar megsértődnek, ha a hátuk mögötti rácsra feltett lábbal utazik valaki!

Elektromos szabvány
Thaiföldön az elektromos szabvány megfelel a hazainak, nem szükséges adaptert vinni. A részleteknek itt nézhetsz utána.

Biztonság
Az ország aktuális biztonsági helyzetéről itt tájékozódhatsz.
Annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén a Konzuli szolgálat könnyebben fel tudja veled venni a kapcsolatot, utazás előtt regisztrálhatsz konzuli védelemre

Biztosítás
Thaiföldre utazás előtt érdemes az ott-tartózkodás ideje alatt jellemző összes tevékenységre fedezetet nyújtó utasbiztosítást kötni.

Mosoda
Egyes szállásokon van lehetőség díj ellenében mosatni, de javasoljuk, hogy vigyél magaddal mosószert, mert előfordulhat, hogy saját magadnak kell ezt a problémát megoldanod.

Fényképezés
A kínálat rendszertelensége miatt a hagyományos filmes gépekkel fotózóknak itthon érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra – a minőség miatt – ugyanez vonatkozik.
A digitális technológiával más a helyzet. Az akkumulátorok feltöltése és a memóriakártya cd-re való megíratása – egy-két megállóhelytől eltekintve – nem probléma.
Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A videókamerákat a beutazásnál a vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Kéregetők
Néhány gyerek, sőt akár felnőtt is lehet, hogy kérni fog tőled valamit az utcán, és bár lehet, hogy az ajándékozás mindkettőtöknek örömet okozna az adott pillanatban, de ezek a dolgok felbátoríthatják a helyieket a koldulásra, ami pedig hosszútávon nagyon ártalmas, ezért kérjük, hogy ne adj az utcán kéregető gyerekeknek vagy felnőtteknek.

 

A Konzuli szolgálat utazási tanácsai Thaiföldre utazóknak itt érhetők el

 

Magyar Nagykövetség, Konzulátus elérhetősége

A bangkoki magyar nagykövetség és konzuli hivatal elérhetősége:

Park Ventures Ecoplex 14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412)
57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330
Telefon: 00-66 2-118-9600
Ügyelet: 00-66 81-875-4610
E-mailconsulate.bgk@mfa.gov.hu
Honlaphttps://bangkok.mfa.gov.hu

További információ itt érhető el.

 

Információk a neten magyarul:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Thaiföld
https://thaifold.lap.hu/
http://www.thaicentrum.hu/hu/

« Vissza

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (3)

Nászutas (1)

1-2 hét (2)

15-30 nap (1)

Gyalogtúra (1)

Kulturális utazás (2)

Szállások

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (1)

Célterületek

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)