Panyolai fogadó

Elhelyezkedés:

Panyola település főutcáján, a Szamos folyótól 5 perc sétára. 

Ár:

4000 Ft/fő/éj

 • Általános információk
 • 3 szobás, felújított parasztház. Vályogfalak, parasztpadlás, természetes anyagok. Hatalmas terasz, tűzrakóhely, csend, béke és biztonság.

  Összesen 9 fő fér el a fogadóban. 

  Szolgáltatások

  Felszerelt minikonyha (hűtő, rezsó, mikró, kenyérpirító, vízforraló, kávéfőző, alap konyhai felszerelés) és fürdőszoba (pipere bekészítés: hajszárító, bioszappan, fültisztító, sminkvatta, eü doboz). 100% pamut, vasalt és keményített ágynemű, törölköző.
  Gyermekeknek utazóágy, gyermekágynemű. etetőszék, gyermek étkészlet.
  Kisállatnak etető-és itatótál.
  Wi-fi van, TV nincs.

  Félpanzió kérhető egészséges, helyben termett alapanyagokból, helyi és nemzetközi receptek alapján. Vega vagy vegán, glutén- és cukomentes menü is kérhető. A kínálat szezonális, az alapanyagok zöme 50 km-es körből származik. 

  A vendégek részére 2 kerékpár bérelhető, további, illetve kenubérlés előre megbeszélés alapján. Programszervezést, idegenvezetést előre egyeztetve vállalunk. Programjaink, melyeket kérésre egyéni igényekre szabjuk:

  • Gasztrotúra Szamárban. Főzőtanfolyam, kóstolások, pálinkafőzdék, receptek és praktikák.
  • Kulturális szatmár-beregi körút. Középkori templomok, irodalmi emlékhelyek, vízimalmok, szatmári életek és történetek.
  • Gyógynövény túra: a védett területeken
  • Természetjárás: kockásliliom-túra, madármegfigyelés, lápi túra
  • Jeles napok: szilvalekvár-főzés, fesztiválok, disznótor, hagyományos farsangi mulatság
  • Pecázás, kerékpározás, kenuzás, nordic walking, éjszakai csillagles


  Kirándulás a határon túlra: Szatmárnémeti, Koltó, Máramaros vagy Kárpátalja szakavatott vezetővel.

  A szolgáltatóról

  Városból vidékre költözött pár vagyunk, akik élvezik, ha vendégül láthatnak a vidéki csendet, finom ételeket, természetességet, vizeket, bringázást vagy éppen csak csendes, függőágyban lustálkodást élvező vendégeket. Szeretettel várjuk a gyerekes családokat, szívesen ajánlunk programokat és a kisállatok is jó helyen lesznek itt.

 • Árak és feltételek
 • Árak és fizetés

  Minimum két éjszakás foglalás esetén:

  • Felnőtt: 4000 Ft/fő/éj, pótágyon: 3000 Ft.
  • Gyermek: 3 éves korig ingyenes. 3-12 év között: 2500 Ft/fő
  • Kisállat: 1000 Ft/nap. Vakvezető vagy segítő kutyák számára ingyenes.

   

  Idegenforgalmi adó nincs, a takarítás díja az árban benne foglaltatik.
  Extra takarítás kérhető, ára: 2000 Ft/szoba vagy 5000 Ft/ház
  Extra ágyneműcsere: 1500 Ft/ágynemű

   

  Kedvezmények:

  • Egész ház bérlése: 29 000 Ft/ház/éj, maximum 9 főre.
  • Idegenforgalomban és médiában dolgozók, nyugdíjasok és visszatérő vendégek számára 10 % kedvezmény.

   

  Foglalás: emailben vagy telefonon, a megadott adatok szerint. A foglalás 40 % előleg befizetésével véglegesedik.

  Fizetés: előleg banki átutalással, hátralék a helyszínen, készpénzben.

  Egyéb feltételek

  Az igénybevétel feltétele a foglalás írásos visszaigazolása, mely az előleg befizetés után történik meg.  A ház berendezése egyedi, a felhasznált bútorok, szőnyegek, textilek és tárgyak egy része pótolhatatlan. A vendég általi rongálás, sérülés vagy megsemmisülés esetén a vendég anyagi felelősséggel tartozik.

 • Megközelítés
 • A szállás Panyola település főutcáján, a Szamos folyótól 5 perc sétára található. A Tisza biciklivel pár perc alatt elérhető. A házhoz nagy udvar, gyümölcsös és hagyományos csűr tartozik.

  Autóval:

  Vásárosnaményig az M3-as autópályán, majd onnan a legrövidebb út a Szamoson keresztül, komppal vezet. A komp maga egy élmény, időutazás. A komp nem motorizált, kézi erővel és a vízsodrás erejével halad. Ára: személyautó: 100 Ft, utasok: 100 Ft/fő. Menetrendje nincs, igény szerint közlekedik napkeltétől napnyugtáig, a maximális várakozási idő szerencsétlen esetben 20 perc. Aki komppal szeretne jönni, egyeztessünk, és megadjuk a révészek telefonszámát a gördülékenyebb utazás érdekében.

  A komp üzemidején kívül: Mátészalkáig az M3-as autópályán (300 km, 2,5 óra), onnan fél órás autózás Fehérgyarmaton keresztül.

  Tömegközlekedés:

  Nagyon nehézkes, de nem lehetetlen. Fehérgyarmatig Budapestről vonat közlekedik, a Keleti és a Nyugati Pályaudvarokról. Menetideje kb. 5 óra. Naponta egyszer közvetlen járat, a többi átszállással. Nyíregyházáról busszal érdemesebb jönni, Fehérgyarmatig, onnan pedig átszállással Panyoláig. Vonattal vagy autóbusszal érkező vendégeink elé igény szerint elmegyünk Fehérgyarmatig vagy Mátészalkára.

  Érdemes az autómegosztó oldalakon is szétnézni, sokan járnak megosztással Budapest és Panyola vagy Fehérgyarmat között.

 • Felelősség
 • Általános üzletpolitika

  A fogadó a felelősségteljes turizmus elvei alapján működik. Ezen elveket már a tervezési szakaszban alapul vettük. A százéves vályogház felújításakor figyelembe vettük a helyi hagyományokat és erősen alapoztunk a helyi identitásra. A ház nem skanzen és nem tájház, hanem a mai elvárásoknak megfelelő szálláshely, ahol nem a régi paraszti élet múzeumszerű konzerválására tettünk kísérletet, hanem a hagyományok és identitás újraértelmezésére. Az építkezés során lehetőség szerint helyi mesterembereket alkalmaztunk, tisztelve a korabeli építőanyagokat és technikákat. Úgy gondoljuk, hogy a ház már látványában is tükrözi azt, amit szerettünk volna kifejezni: azt a szatmári, helyi karaktert, ami nem poros, hanem életteli, sőt, élhető. A ház valójában kísérlet arra, hogy a „hasonló a hasonlónak örül” példáján olyan vendégeket szólítsunk meg, akik számára fontos a tudatosság a szabadidős tevékenységekben is. Célunk a helyi identitás 21. századi módon való megerősítése és végső soron az a fontos érzés, hogy hozzájárulunk a település és a vidék valódi értékeinek őrzéséhez és továbbviteléhez. Nem titkolt célunk volt mintát adni másoknak is.

  • A helyi identitásra és helyi értékekre alapozunk
  • Előnyben részesítjük a motormentes közlekedést
  • Helyi termékeket kínálunk reggelire és vacsorára
  • Mini helyi termék polcról vásárolhatnak a vendégek
  • A helyi lakosokat bevonva szervezzük programjainkat
  • Igyekszünk mindent biztosítani ahhoz, hogy a vendégek minimalizálják a környezeti terhelést (szelektív hulladékgyűjtő, komposztláda)


  A szállás bemutatásakor minden esetben ráirányítjuk a figyelmet a felelősségteljes alapelvekre, aminek a vendégek nagyon örülnek. A készülő információs füzetben ennek külön fejezetet terveztünk. A honlapon szintén meg fogjuk jeleníteni.

  A partnereink elsősorban kistermelők és turisztikai szolgáltatók. A kistermelők közül azokkal társulunk, akik az általunk megadott kritériumok alapján dolgoznak (kapirgálós tyúktól tojás, hagyományos módon készült lekvár, helyi receptek alapján falusi vendégasztal stb.)

  Célunk a felelősségteljes szemlélet elterjesztése, példamutatással. 

  Környezetvédelem

  A Hortobágyi Nemzeti Park része a területünk, rengeteg védett területtel, különleges állat- és növényfajjal. A környéken rengeteg tanösvény található, ahol részletes információkat lehet találni róluk. Ezen kívül a folyók tisztítását sok éven keresztül szorgalmaztuk. Alapvetően nem a vendégeket kell „nevelni” ezen a téren, hanem a helyieket. Autógumi égetése, műanyag hulladék égetése, védett állatok hobbivadászata, országos jegyzékben lévő, védett, matuzsálem fák kivágása hétköznapi cselekedetek, így a legfontosabb feladatnak nem is a vendégek, hanem a helyiek szemléletformálását tartjuk.

  Konkrét lépések:

  • Szelektív hulladékgyűjtő és komposzt is van, illetve a konyhai maradékot meg lehet etetni a kecskékkel.
  • Minden felszerelt csaptelep és zuhanyfej víztakarékos szintre van állítva. Az egyik fürdőszoba zuhanyzós.
  • Energiatakarékos izzókat használunk, illetve hagyományos, fatüzeléses cserép- és téglakályhát.
  • A tömegközlekedés nálunk lehetetlenség. Ahhoz igazítva nem lehet a környéket bejárni. Felhívjuk azonban a figyelmet a kerékpáros közlekedés lehetőségére, mivel remek kerékpárutakat építettek a környéken a közelmúltban. Jó szívvel ajánlunk kerékpáros és kenus programokat.
  • Ösztönözzük a vendégeket a motormentes közlekedésre, programokat ajánlunk, illetve olyan szakértő vezetőket, akikkel meg lehet látogatni védett területeket is.

  Társadalom

  A bemutatkozás része, hogy Szatmárról képet adjunk. A látnivalók mellett itt szegénység, lemaradás és munkanélküliség van, ez mindenki számára nyilvánvaló. A mi dolgunk az, hogy az ezzel kapcsolatos félelmeket oldjuk. Úgy, hogy közben reális képet festünk.

  A helyi kultúrát sújtó negatív hatásokat, amelyeket a vendégek látogatás okoz, szerintünk leginkább a pozitív hatások erősítésével lehet. Lehet, hogy nem túl rokonszenves, de mi emberválogatóak vagyunk. Azt gondoljuk, hogy olyanok jöjjenek, akik hasonlóan gondolkodnak vagy fogékonyak. Így a Panyola = pálinka és 3 napos folyamatos részegség image helyett az évek során sikerült kialakítani egy másikfajta képet, ami másfajta embereket vonz. A helyzet az, hogy nem nagyon szükséges oktatni a vendégeket, mert eleve olyanok jönnek, akiknek ez alapvetés. A feladatot inkább abban látom, hogy kiket és hogyan szólítunk meg.

  Amikor a csoport helyi (kis) közösségeket látogat meg, a tulajdonos, mint helyi kísérő mindig a csoporttal megy. A nemzeti parki programokhoz pedig szakértő vezetőt biztosítunk.
  Hangsúlyt fordítunk arra, hogy a vendégek, megismerjék a helyi közösségek munkáját, a szociális szövetkezetet, a történetét. Szívesen vásárolnak az általuk készített termékekből is. Bevonódnak a helyi fesztivál vagy a különböző rendezvények programjaiba.

  Természetesen, a programok zöme helyiek (nem turisztikai szakemberek, hanem laikusok) bevonásával működik. Ez tudatos, tervezett dolog és mindenki jól jár vele.

  Gazdaság

  Alkalmazottat nem foglalkoztatunk, de a feladatokban, alkalmi munkákban minden esetben helyi munkaerő segítéségét vesszük igénybe, a mindenkori szokásos napi- vagy óradíjnak megfelelően.
  Néhány esetben szívesség- és csere alapon kerül sor munkavégzésre, amelynek célja elsősorban a helyi szokások továbbvitele.

  Hangsúlyt fektetünk arra, hogy helyben előállított termékeket vásároljunk, helyi szolgáltatásokat vegyünk igénybe és ez helyet kap az utastájékoztatásban is (pl. helyi éttermek, helyi tulajdonú boltok, kézműves termékek). Ebben a tekintetben központi és irányadó szerepet játszunk a környéken.

 • Képgaléria
 • Vélemények
 • Név:
  E-mail:
  Értékelés:
  Hozzászólás:

  Vélemények

  Még nem érkezett vélemény.

Utazások

Egyéni (3)

Kiscsoportos (9)

Nászutas (1)

Önkéntesség (2)

Egy hétnél rövidebb (2)

1-2 hét (6)

15-30 nap (2)

Tengerpart (2)

Kalandtúra (2)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (8)

Szafari (2)

Szállások

Hazai (5)

Vízparti (1)

Hegyvidéki (3)

Falusi/Vidéki (6)

Apartman (1)

Vendégház (5)

Célterületek

Magyarország (5)

Európa (3)

Afrika (2)

Ázsia (3)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)