2017-et az ENSZ a fenntartható turizmus évévé nyilvánította

Az ENSZ közgyűlése 2015. december 4-i döntésével a 2017-es évet a “Fenntartható turizmus a fejlődésért nemzetközi éve” néven a fenntartható turizmus tematikus évévé nyilvánította.

A döntés elismeri, hogy a nemzetközi turizmus fontos szerepet játszik abban, hogy az emberek, bárhol is élnek, jobban megértsék egymást; emellett segít felhívni a figyelmet a különböző kultúrák gazdag örökségére és elősegíti a kulturális különbségek elfogadását, ezáltal hozzájárul a béke megerősödéséhez világszerte.

„A fenntartható turizmus éve egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy tovább erősítsük a turizmus hozzájárulását a fenntartható fejlődés három pilléréhez – a gazdasági, a szociális és a környezeti pillérhez, miközben felhívhatjuk a figyelmet a szektor valódi szerepére, amelyet gyakran alulértékelnek” – mondta az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkára, Taleb Rifai.

A döntés annak a – az ENSZ Fenntartható Fejlődés (RIO+20) konferencián a világ vezetői által megállapított – felismerésnek a következménye, miszerint a „jól kialakított” és „jól szervezett” turizmus hozzá tud járulni a fenntartható fejlődés három pillérének megvalósulásához, valamint a munkahelyteremtéshez és a kereskedelem fejlődéséhez.

A fenntartható turizmus nemzetközi évre vonatkozó döntés egy különösen fontos pillanatban született, nem sokkal azután, hogy az ENSZ Közgyűlése szeptemberben döntött az új Fenntartható Fejlesztési Menetrend 2030, valamint az új fenntartható fejlesztési célok (SDGs) jóváhagyásáról. A turizmus mint célkitűzés három fejlesztési célnál is nevesítetten megjelenik:

  • 8. A hosszantartó, átfogó és fenntartható gazdasági növekedés, a teljes és hatékony foglalkoztatás, valamint méltó munka elősegítése mindenki számára
    • 8.9 2030-ig meg kell határozni és végre kell hajtani azokat az irányelveket, melyek a munkahelyek teremtését elősegítő, valamint a helyi kultúrákat és helyi termékeket előtérbe helyező fenntartható turizmust ösztönöznek
  • 12. Fenntartható fogyasztási és termelési szokások biztosítása
    • 12.b Ki kell fejleszteni és be kell vezetni azokat az eszközöket, amelyek a munkahelyek teremtését elősegítő, valamint a helyi kultúrákat és helyi termékeket előtérbe helyező fenntartható turizmusnak a fenntartható fejlődésre gyakorolt hatásait mérik
  • 14. A fenntartható fejlődés érdekében az óceánok, tengerek és tengeri erőforrások megőrzése és fenntartható használata
    • 14.7 2030-ig növelni kell a tengeri erőforrások – a beleértve a halászatot, a vízi gazdálkodást és a turizmust – fenntartható használatából származó előnyöket a fejlődő országok és kis szigetállamok részére.

 

A fenntartható fejlődés célokról bővebben: angolul, magyarul.

 

Forrás: UN WTO és Fenntartható Fejlődés Tudásplatform.

 

« Vissza

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (4)

Nászutas (1)

1-2 hét (3)

15-30 nap (1)

Tengerpart (1)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (3)

Szállások

Hazai (1)

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (2)

Apartman (1)

Vendégház (1)

Célterületek

Magyarország (1)

Európa (1)

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)