Miért csináljuk?

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy összekössük a világ felelősségteljes – és nem utolsó sorban nagyon barátságos – független utazási irodáit és szállásadóit azokkal, akik egy felületes villámlátogatásnál mélyebb, meghatározóbb élményeket szeretnének szerezni utazásaik során.
 

Saját utazási tapasztalataink alapján

Mi itt, a Felelősségteljes Utazásnál mindannyian osztozunk az utazás iránti szeretetben, magunk is sokat utazunk és saját utazásaink során is tapasztaltuk, hogy mindenkinek más elvárásai vannak a nyaralása során. Sőt saját magunk is mást várunk el egy-egy nyaralástól különböző életszakaszokban vagy időpontokban. Van, hogy pihenni akarunk, hogy megtörjük a hétköznapok rutinját. Máskor inspirációt keresünk az élet különböző területein. Néha pedig olyan nyaralásra van szükségünk, amelyen feltöltődhetünk, új dolgokat próbálhatunk ki.

Utazásaink során azt is megfigyeltük, hogy a legjobb utazási élményeinket akkor szereztük, amikor találkoztunk a helyiekkel és eltöltöttünk valamennyi időt velük. Rájöttünk, hogy ezektől a találkozásoktól lesz egy utazás valódi élmény és az, amit autentikus utazásnak hívunk. Annak révén, hogy találkozunk a helyiekkel, beszélgetünk velük az életükről, az országukról, nemcsak az adott országot és kultúrát ismerhetjük meg jobban, de azt is látjuk, hogy utazásaink milyen – néha pozitív, máskor kevésbé jó – hatással vannak az ottélőkre, a helyi gazdaságra és a természeti környezetre.

Mindemellett azt tapasztaltuk, hogy a kis helyi szolgáltatók sokkal barátságosabbak, sokkal nagyobb helyismerettel rendelkeznek, több információjuk van a helyi kultúráról és szokásokról, és általában az országuk, a környezet és az állatvilág iránti végtelen szeretet jellemzi őket. Ugyanakkor utazóként az ilyen közegben való utazás és a helyiekkel „vegyülés” sokkal gazdagabb élményt jelent, mint a nagy – multinacionális – cégek által, „futószalagon” összeállított, sokkal inkább személytelen csomagajánlatok. A helyiek bevonásával létrejövő utazások – vagy akár szállások – fő előnye, hogy az utazás során szerzett élmények az ott élőknek az adott úti cél iránti szeretetén, átfogó tudásán, sok éves tapasztalatán és elhivatottságán alapulnak, és ezek az ismeretek és érzések minden egyes útvonalba – vagy vendégéjszakába – beépülnek. Ezáltal az ilyen utazások mélyebb és meghatározóbb nyomot hagynak, mint a turistabuszos, tömegturizmus keretében szervezett utazások.
 

Valódi élményt jelentő utazások egy helyen

Fentiek miatt úgy éreztük, szükség van egy olyan oldalra, ahol egy helyen megtalálhatók mindazok az utazási ajánlatok, amelyek valódi élményt kínálnak, amelyek odavisznek téged a helyi emberekhez, és nem csak a turista nevezetességeket, de a helyiek valódi életét is megmutatják neked.

Turistaként utazásaink során a legjobb és leggazdagabb élményeket szeretnénk. A turizmus azonban – a közhiedelemmel ellentétben – nem csak a turistákról szól. A helyieknek, akiknek a lakóhelyét meglátogatjuk, munkahelyre és élettérre van szüksége, valamint arra, hogy megőrizhessék természeti és kulturális örökségüket. A hagyományos turizmusban ugyanakkor sokszor előfordul, hogy a turizmus, mint iparág nem tud megfelelni egyszerre a turisták és a helyiek igényeinek, sőt a turizmus gyakran inkább kizsákmányolóvá válik.

A felelősségteljes utazások során „vegyülhetsz” a helyiekkel, barátkozhatsz velük, megismerheted szokásaikat, megkóstolhatod ételeiket, ugyanakkor odafigyelhetsz utazásod környezeti és társadalmi hatásaira, miközben utazásod a lehető legtöbb pozitív hatást tudja gyakorolni rád és az utazás során meglátogatott terület lakóira is.

Szerencsére a világon és Magyarországon is egyre több utazásszervező és szállásadó érzi magáénak a felelősségteljes utazás értékrendjét, és az elmúlt évek során – saját utazásaink és utazásszervezéseink során is – azt tapasztaltuk, hogy egyre többen szeretnének hazánkban is ilyen módon utazni. Ugyanakkor az a tény, hogy a szállások vagy utazások kiválasztásához több helyről kell „összevadászni” az információkat – és még akkor sem garantált, hogy valóban felelősségteljes szolgáltatót találunk – sokak kedvét elveszi. Azt reméljük, hogy az oldal létrehozásával, valamint a felelősségteljes szolgáltatók és a felelősen gondolkodó utasok összekapcsolásával, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a felelősségteljes utazás eszméje minél inkább elterjedjen hazánkban is.

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (4)

Nászutas (1)

1-2 hét (3)

15-30 nap (1)

Tengerpart (1)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (3)

Szállások

Hazai (1)

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (2)

Apartman (1)

Vendégház (1)

Célterületek

Magyarország (1)

Európa (1)

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)