Dióhéjban a felelősségteljes utazásról

Nagyjából harminc évvel ezelőtt elindult egy mozgalom az állatmegfigyelő utazásokat szervezők körében, annak érdekében, hogy a turizmus során a turisták ne tegyék tönkre a környezetet, amelyet meglátogatnak, és ne bolygassák, ne veszélyeztessék a megfigyelt állatokat. Ökoturizmusnak – vagy „zöld” turizmusnak – nevezték el, és volt egy – ma már gyakran ismételt – szlogenjük: „Csak a fotóidat vidd magaddal és csak a lábnyomodat hagyd magad után!”

Valóban hasznos és örömteli kezdeményezés volt ez, volt azonban néhány fontos hiányossága is:

  • csak a természeti értékekre fókuszált és megfeledkezett arról a tényről, hogy helyiek is élnek a meglátogatott területeken, akiknek szintén profitálniuk kellene a lakóhelyükre látogató turizmusból;
  • ugyanakkor mivel a követelmények teljesítésével kapcsolatban nem vártak el valós bizonyítékokat, az ún. zöldrefestők (azaz akik néhány fájdalommentes lépés megtételével környezettudatosnak állítják be magukat, miközben valójában környezeti károkat okoznak) az új „divatot” meglovagolva könnyedén tudtak előnyökre szert tenni, anélkül, hogy valódi pozitív hatást értek volna el.


Amikor a felelősségteljes utazás eszméje 2005-ben megszületett, ezeket a hiányosságokat volt hivatott kezelni. Az új elmélet ennek megfelelően az lett, hogy a felelősségteljes turizmusnak átfogóan kell kezelnie a turizmus minden fajtáját – nem csak a természeti környezetre irányulót – és egy új szemléletet kell tükröznie, melyben a hangsúly azon van, hogy jobb körülményeket biztosítsunk elsősorban a helyieknek, másodsorban az utasoknak. Így született meg a „jobb hely élni és jobb hely látogatni” szlogen.


Mi jellemzi a felelősségteljes utazást?

A felelősségteljes utazás hátterében álló elmélet nagyon egyszerű: bánj jól a helyiekkel és a környezetükkel, és mindezért cserében bepillantást nyerhetsz az életükbe és olyan élményeket kaphatsz tőlük, melyeket máshogy nem szerezhetnél. Te átadhatod magad az egyedülálló, valóban autentikus élménynek, közben pedig a helyieken is segíthetsz. Az, hogy a szolgáltatásokat közvetlenül a helyiektől veszed igénybe, lehetővé teszi, hogy a bevétel teljes összege náluk maradjon, magasabb jövedelmet, jobb életkörülményeket eredményezve számukra, sőt, azt is lehetővé téve, hogy megőrizhessék kulturális és természeti örökségüket.


Ugyanakkor azok a hatások, melyeket a turizmus helyi szinten okoz, nemcsak az utazási szolgáltatók, a szállások és a közlekedés milyenségéből fakadnak, hanem abból is adódnak, hogy a turisták mit tesznek, és hogyan viselkednek. A felelősségteljes utazási szemlélet megvalósulásában az utasok aktív részvétele ezért legalább olyan fontos, mint a szolgáltatók felelősségteljes hozzáállása.

Az utasok aktív részvételének elősegítése érdekében az oldalon utazási tippekkel és hasznos információkkal, olvasnivalókkal is segítjük az utazni vágyókat, annak érdekében, hogy a felelősségteljes szolgáltatások igénybevétele mellett ők maguk is minél inkább felelősségteljes módon utazhassanak.


A felelősségteljes utazás ezen felül elkötelezett az átláthatóság és a bizonyíthatóság iránt. Mindkettő nagyon fontos azon törekvés során, hogy növeljük a helyiek számára a turizmusból származó bevételeket, valamint, hogy megakadályozzuk az ún. zöldrefestést, amely aláásta az ökoturizmust.

Az átláthatóság érdekében fontos, hogy a szolgáltatók az utazásokra és szállásokra vonatkozóan részletes és pontos információkat biztosítsanak nemcsak a szolgáltatásaikkal és azok igénybevételének feltételeivel, hanem felelősségteljes utazás politikájukkal kapcsolatban is.

Az egyes szállásoknál és utazási ajánlatoknál ezért külön szekciót szentelünk a felelősségteljes szempontoknak.


A bizonyíthatóság – vagy mérhetőség – érdekében a szolgáltatóktól gyűjtött információk és személyes tapasztalatok mellett fontos szerepet játszik az utasok, illetve vendégek visszajelzése és értékelése is nemcsak a szolgáltatás színvonalára, hanem a szolgáltató felelősségteljes hozzáállására vonatkozóan is.

Ennek érdekében utasainkat arra kérjük, hogy értékeljék azt is, hogy adott szálláson vagy utazás során milyen módon tapasztalták meg a szolgáltató felelősségteljes hozzáállását. Minden visszajelzést továbbítunk az adott szolgáltató felé – ezzel is biztosítva számukra a folyamatos fejlődés lehetőségét –, valamint megjelenítjük az oldalunkon is, hogy mindenki elolvashassa. Mindez további pozitív változásokat okoz és nekünk is segít abban, hogy csak megbízható szolgáltatók szerepeljenek az oldalon.


Miért felelősségteljes és nem fenntartható utazás?

Azzal együtt, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a turizmusból származó előnyöket a helyi emberek élvezhessék és ezzel egy időben megóvjuk a környezetet is, van egy kifejezés, amit sosem használunk, és ez a „fenntartható utazás”, illetve „fenntartható turizmus”. Számos utazásunk ugyanis nemzetközi repülést igényel és így jelentős CO2 kibocsátást okoz. Mi lennénk a legboldogabbak, ha a légi közlekedésnél lenne környezetkímélőbb és hatékonyabb alternatíva a nagy távolságokra való utazásra is, de jelenleg sajnos, ez nem így van. Mindez különösen nehéz helyzetbe hozza a turizmust.

A nemzetközi utazás nem fenntartható, de a Föld lakossága 10%-ának megélhetése függ tőle (beleértve rengeteg fejlődő országot is, ahol a turizmus gyorsan nő és jelenleg a fő húzóágazat). A CO2 kompenzáció – amelyet sok légitársaság is kínál – véleményünk szerint erre a problémára nem jelent valós megoldást. Ugyanis ahelyett, hogy valódi kibocsátás-csökkenéshez vezetne, csupán elvonja a figyelmet a lényegről, azaz arról, hogy a CO2 kibocsátásunkat csökkenteni kell. A kompenzáció nem ösztönöz a repült kilométerek és így a CO2 kibocsátás csökkentésére, csupán megnyugtatja lelkiismeretünket. Arról, hogy milyen valódi lépéseket tehetsz utazásaid során a CO2 kibocsátás csökkentéséért itt olvashatsz.

Ha már teljesen fenntarthatóvá nem is tehetjük az utazást, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az minél inkább felelősségteljes legyen. Arra ösztönzünk téged, hogy ha utazol és a repülést nem tudod elkerülni, az utazásod egyéb szempontból legyen felelősségteljes. Ehhez az oldalon szereplő utazások és szolgáltatások igénybevétele mellett további tippeket itt találsz.

Ha felelősségteljes utazásról szeretnél bővebb információkat megtudni, ajánljuk figyelmedbe blogunkat és Facebook oldalunkat, ahol folyamatosan osztunk meg érdekes és hasznos információkat.

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (4)

Nászutas (1)

1-2 hét (3)

15-30 nap (1)

Tengerpart (1)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (3)

Szállások

Hazai (1)

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (2)

Apartman (1)

Vendégház (1)

Célterületek

Magyarország (1)

Európa (1)

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)