Kritériumrendszerünk

Annak érdekében, hogy az oldalon valóban csak a felelősségteljes turizmus szempontrendszerének megfelelő ajánlatok jelenjenek meg, leendő tagjainkat arra kérjük, mutassák be, hogy üzletpolitikájuk és működési gyakorlatuk miképpen felel meg a Felelősségteljes Utazás által támasztott alábbi követelményeknek. 

Azaz az oldalon való megjelenés feltétele, hogy a szolgáltató teljesítse az alábbi követelményeket: 

Általános üzletpolitikája keretében

Rendelkezik a felelősségteljes turizmusra vonatkozó üzletpolitikával.

Tipp: Mutasd be céged felelősségteljes üzletpolitikáját!

Tájékoztatja az alkalmazottait, a partnereit és az utasait/vendégeit a felelősségteljes turizmusra vonatkozó üzletpolitikájáról.

Tipp: Írd le, miként tájékoztatod környezetedet felelősségteljes üzletpolitikádról!

Lehetőség szerint olyan partnerekkel, beszállítókkal dolgozik, amelyek szintén a felelősségteljes turizmus elkötelezett hívei.

Tipp: Írd le, mit teszel azért, hogy hasonló szemléletű partnerekkel, beszállítókkal dolgozz!

Az esetlegesen (még) nem felelősségteljesen működő partnereit igyekszik meggyőzni ennek a szemléletmódnak az előnyeiről és szükségességéről.

Tipp: Írd le, mit teszel azért, hogy mások is megismerjék a felelősségteljes utazás szemléletvilágát és, hogy miként ösztönzöd a partnereidet, beszállítóidat, hogy kövessék a jó példát! 

Környezetvédelmi üzletpolitikája keretében

Védi a környezetében található állatvilágot és javaslatokkal látja el utasait/vendégeit arra vonatkozóan, hogy miképp vehetnek részt ebben a munkában.

Tipp: Írd le a környezetedben lévő állatvilágot és mutasd be, hogy miképp, milyen projektek keretében próbálod megóvni épségüket! Ha már van sikersztorid, írd le azt is!

Az utasokat/vendégeket javaslatokkal látja el azzal kapcsolatban, hogy hogyan támogassák a természeti környezet változatlan módon való fenntartását elősegítő helyi kezdeményezéseket. 

Tipp: Írd le, milyen módon hívod fel utasaid/vendégeid figyelmét arra, hogy milyen helyi kezdeményezést támogathatnak!

Rendelkezik hulladékkezelési gyakorlattal.

Tipp: Írd le, hogyan (milyen módon) csökkented, újrahasználod vagy (újra)hasznosítod a tevékenységed során keletkezett hulladékot!

Spórol a vízfogyasztással és az utasokat/vendégeket javaslatokkal látja el azzal kapcsolatban, hogy miként tudják csökkenteni vízfogyasztásukat az általuk meglátogatott úti célok területén.

Tipp: Írd le, Te hogyan takarékoskodsz a vízzel, illetve az utasokat/vendégeket milyen módon ösztönzöd ugyanerre!

Spórol az energiával, illetve lehetőség szerint helyi, megújuló energiaforrásokat használ.

Tipp: Írd le, hogyan takarékoskodsz az energiával és/vagy milyen megújuló energiaforrásokat (nap, szél, geotermikus stb.) használsz! Ha van saját megújuló energiaforrásod (pl. szélturbina, napkollektor), akkor írd le annak történetét is!

A lehető leginkább környezetkímélő közlekedést használja tevékenysége során, és erre az utasok/vendégek figyelmét is felhívja.

Tipp: Írd le, milyen környezetkímélő utazási módokat használtok/ajánlotok (helyi tömegközlekedés, kerékpár, elektromos járművek stb.)!

Az utasokat javaslatokkal látja el azzal kapcsolatban, hogy miként tudják csökkenteni a látogatásuk által okozott környezeti károkat.

Tipp: Pár mondatban fejtsd ki, hogy milyen javaslatokkal és milyen módon látod el utasaid/vendégeid!

Társadalmi üzletpolitikája keretében

Az utasokat az utazás előtt pontos információkkal látja el minden egyes úti cél társadalmi és politikai helyzetéről.

Tipp: Röviden fogalmazd meg, milyen módon tájékoztatod utasaid/vendégeid az érintett úti célról még indulásuk előtt!

Az utasokat javaslatokkal látja el arra vonatkozóan, hogy miként tudják minimalizálni azokat a helyi kultúrát sújtó negatív hatásokat, amelyeket látogatásuk okoz.

Tipp: Írd le, miként informálod utasaid/vendégeid ebben a témában!

Helyi kísérőt biztosít minden olyan esetben, amikor a csoport helyi (kis) közösségeket látogat meg.

Tipp: Írd le, milyen módon biztosítasz helyi kísérőt, amikor utasaid/vendégeid helyi közösségeket látogatnak meg!

Az utasokat/vendégeket javaslatokkal látja el azzal kapcsolatban, hogy hogyan támogassák a társadalmi környezet változatlan módon való fenntartását elősegítő helyi kezdeményezéseket. 

Tipp: Írd le, milyen módon hívod fel utasaid/vendégeid figyelmét arra, hogy milyen helyi kezdeményezést támogathatnak!

Mindent megtesz a turisták és a helyi közösségek közötti jó viszony kialakításáért.

Tipp: Írd le, mit teszel azért, hogy az utasokat/vendégeket a legnagyobb vendégszeretettel fogadják a helyiek, illetve azért, hogy az utasok/vendégek is barátsággal viszonyuljanak a helyiekhez!

Gazdasági üzletpolitikája keretében

Ahol lehetséges, helyi munkaerőt alkalmaz, megfelelő munkakörülményeket, korrekt fizetést és tanulási lehetőségeket biztosít számukra.

Tipp: Írd le, hány embert alkalmazol a környékről, mi a feladatuk, milyen pozíciót töltenek be! Írd le azt is, hogy miként támogatod a helyi alkalmazottak szakmai fejlődését és (tovább)tanulási lehetőségeit!

Lehetőség szerint helyben előállított termékeket vásárol, helyi szolgáltatásokat vesz igénybe és felhívja az utasok figyelmét a helyi közösség jólétét segítő szolgáltatásokra (pl. helyi éttermek, helyi tulajdonú boltok, kézműves termékek).

Tipp: Írd le, mit és miként javasolsz az utasoknak/vendégeknek (pl. helyiek tulajdonában lévő éttermek, boltok, helyi kísérők stb.)!

Fontos!

Kérjük, hogy a felelősségteljes alapelveknek való megfelelésre vonatkozó leírásod minden esetben legyen egyedi és út/szállás specifikus. Ha a tartalom túl általános vagy máshonnan másolt, akkor nem fog átmenni az ellenőrző rendszerünkön, és újra kell majd írnod.

Az oldalon megjelenő hirdetések esetén célunk, hogy maximálisan és folyamatosan biztosítsuk a felelősségteljes utazás szempontjainak való megfelelést, ugyanakkor az utasok számára is széles körű és napra kész információkat biztosítsunk. Ezen célok megvalósulását szolgálja az utasok véleménynyilvánítását és a hirdetések nyomon követését lehetővé tevő értékelőrendszerünk.

A felelősségteljes utazás fenti elveinek maximális figyelembe vétele mellett van néhány olyan program és látványosság, amelyek megítélésünk szerint sértik a felelősségteljes utazás szellemiségét, ezért ezeket nem reklámozzuk az oldalon. Olvass ezekről itt!

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (4)

Nászutas (1)

1-2 hét (3)

15-30 nap (1)

Tengerpart (1)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (3)

Szállások

Hazai (1)

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (2)

Apartman (1)

Vendégház (1)

Célterületek

Magyarország (1)

Európa (1)

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)