Kenya

Fontos tudnivalók, hasznos információk és érdekességek, amelyek segítenek felkészülni egy kenyai utazásra. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen érdemes elolvasnod.

 

Általános információk


Főváros
Nairobi

Területe
580 367 km2

Népesség
46 790 758 fő (2016. július, becsült)
Etnikai megoszlás: kikuyu 22%, luhya 14%, luo 13%, kalenjin 12%, kamba 11%, kisii 6%, meru 6%, egyéb afrikai 15%, nem afrikai (ázsiai, európai és arab) 1%

Időeltolódás
Magyarországhoz képest télen: +2 óra, nyáron: +1 óra. 
A helyi idő egész évben: UTC/GMT + 3 óra, nincs nyári időszámítás.

Legmagasabb pont
5199 m (Kenya-hegy, amely – a Kilimandzsáró után – a második legmagasabb hegy Afrikában)

Államforma
Köztársaság

Hivatalos nyelv
Angol, szuahéli

Beszélt nyelvek
Törzsi nyelvek

Földrajzi fekvés
Kenya (Kenyai Köztársaság) Kelet-Afrikában, az Egyenlítő mentén fekszik. Északról Etiópia, északnyugatról Dél-Szudán, keletről Szomália, délről Tanzánia, nyugatról Uganda, délkeletről pedig az Indiai-óceán határolja.

Éghajlat és várható időjárás
Kenya éghajlata trópusi. Egész évben meleg van (a hazai viszonyokhoz mérten mindenképpen, bár a kenyaiak olykor fáznak), az évszakokat a csapadék különbözteti meg. Két esős évszak van: a hosszabb, csapadékosabb március közepétől május végéig tart, illetve októberben és novemberben van egy kevésbé intenzív és rövidebb esős időszak is. Legcsapadékosabb a partvidék, legszárazabb az ország északi és északkeleti része.
Az aktuális időjárásról itt tájékozódhatsz

Gazdaság
Az ország Kelet-Afrika kereskedelmi-pénzügyi és közlekedési központja. A GDP növekedés az elmúlt évek során évi 5% körül alakult. A kenyai GDP 2013-ban 55,3 milliárd USD volt, amely alapján az ország jövedelem szempontjából az alsó közép kategóriába sorolható (az egy főre jutó GDP 1.300 USD). A gazdaság húzóágazata továbbra is a mezőgazdaság, a GDP 29%-a ebből a szektorból származik. A kenyai lakosság mintegy 80%-a valamilyen formában (teljes vagy részmunkaidőben) a mezőgazdaságban dolgozik. A mezőgazdasági kibocsátás több, mint 75%-a kis méretű, csapadékfüggő („esőváró”) növénytermesztésből és állattartásból származik. A főbb mezőgazdasági termékek: tea, kávé, kukorica, búza, cukornád, gyümölcs és zöldség.
A GDP 16%-át kitevő ipar fő termékei a kis volumenű fogyasztási cikkgyártás (műanyag, bútor, akkumulátor, textil, szappan, cigaretta, liszt), valamint jelentős a könnyűipar, a közlekedési eszközök gyártása és a vegyipar is.
A munkanélküliek aránya 40%. A szegénységi küszöb alatt a lakosság 43%-a él.

Történelem
A mai Kenya területére az idők folyamán több népcsoport is érkezett: i. e. 2000 körül kusita nyelvű népek érkeztek Észak-Afrikából, az 1. századtól kezdve megjelentek az arab kereskedők, majd az I. évezredben nilota és bantu nyelvű népek érkeztek. Utóbbiak alkotják Kenya mai lakosságának háromnegyedét.
A gyarmatosítást megelőző évszázadokban a kelet-afrikai régió partvidékén – így Kenyában is – az arab világgal és Indiával kereskedtek, főleg elefántcsonttal és rabszolgával. A szuahéli, amely egy bantu nyelv sok arab, perzsa, egyéb közép-keleti és dél-ázsiai eredetű szóval, a kereskedelem közvetítő nyelvévé vált a különböző népek között.
Az európaiak közül először a portugálok fedezték fel a mai Kenyát. A kelet-afrikai portugál jelenlét – elsősorban a partvidékre koncentrálva – 1505-től kb. 1730-ig tartott, amikor az ománi arabok elűzték a portugálokat és független városállamokat hoztak létre.
A történészek általában Kenya gyarmati történetét a zanzibári szultán partvidéki birtokai felett létesített 1885-ös német védnökségtől számítják. Ezt követően érkezett 1888-ban Brit Birodalmi Kelet-Afrikai Társaság. Ekkor épült a Kenya-Uganda vasút vonal az országon keresztül. Az építkezés idején jelentős számú indiai érkezett, akik Kenyában maradtak és ma is számos különálló indiai közösséget alkotnak.
A 20. század első felében a központi felföld belsejében brit és más európai farmerek telepedtek le, akik gazdag kávé- és teaültetvényeket műveltek. A fehérek érdekeik védelme miatt eltiltották a területen élő kikuyukat a kávé ültetésétől, adót vetettek ki a kunyhókra, a földnélkülieket pedig munkára kötelezték a telepesek birtokán. Mivel vidéken egyre kevésbé lehetett megélni, tömegek kezdtek a városokba áramlani.
A kikuyuk végül fellázadtak, és megkezdődött a harc Kenya függetlenségéért. 1952. októbertől 1959. decemberig Kenyában rendkívüli állapot volt az ún. Mau Mau felkelés miatt. A felkelést végül leverték, a polgárőrség 4686 Mau Maut ölt meg, a felkelők 42%-át. 2010. óta Kenyában ezen felkelőkre emlékeznek október 20-án.
Az első megválasztott feketék a Törvényhozó Tanácsban 1957-ben foglaltak helyet. Bár a britek remélték, hogy mérsékeltebbek lesznek, mint afrikai riválisaik, a Jomo Kenyatta által vezetett Kenyai Afrikai Nemzeti Unió (KANU) által alakított kormány röviddel később, 1963. december 12-én kikiáltotta a függetlenséget.
1964-ben Kenyatta lett Kenya első elnöke. Kenyattát 1978-ban bekövetkezett halála után Daniel arap Moi követte az elnöki székben, aki 2002-ig volt az ország elnöke. A nem túl demokratikus rendszer hanyatlása az 1988-as választásokkal kezdődött, majd a következő években több ponton megváltoztatták az alkotmányt és megszűnt az egypártrendszer. Demokratikus többpárti választásokon 1992-ben és 1997-ben is újraválasztották Daniel arap Moit. A 2002-es választás (amelyen Moi már nem indulhatott) fordulópont Kenya demokratikus fejlődésében. Kenya mára Afrika politikailag legstabilabb országai közé tartozik.
A 2008-as elnökválasztás után etnikai összecsapások robbantak ki Kenyában, számos halott és sebesült volt, nagy anyagi károk keletkeztek. De a kenyai politikai rendszer végső soron alkalmasnak bizonyult a helyzet kezelésére. A 2014-es választások már békésen, problémamentesen zajlottak.

Vallások
A lakosság 82%-a keresztény (főleg protestáns és katolikus), 11% muszlim (leginkább az óceánparti területeken), 7% pedig egyéb vallású.

Főbb ünnepek 

január 1. Újév
május 1. Munka ünnepe
június 1. Madaraka-nap (1963-ban ezen a napon kapott Kenya teljes önrendelkezési jogot Angliától)
október 10. Moi-nap (Kenya korábbi elnökének, Daniel Moinak az emléknapja)
október 20. Mashujaa-nap (Hősök napja; azokra emlékeznek, akik Kenya függetlenségért adták életüket)
december 12. Jamhuri-nap (Köztársaság vagy Függetlenség Napja; 1963-ban ezen a napon nyilvánították ki az Angliától való teljes függetlenséget, 1964-ben pedig ezen a napon kiáltották ki a köztársaságot)
december 25-26. Karácsony

Vallási ünnepek (évente változik a dátum): 

Nagypéntek
Húsvéthétfő
Eid-al Fitr (a Ramadán vége / muszlim ünnep)
Eid al-Adha (Áldozati ünnep / muszlim ünnep)

További ünnepekről itt tájékozódhatsz

Emberek
A kenyaiak kedves emberek, jó kedvűek és a gyarmati múlt ellenére szívesen látják a mzungukat. (A mzungu „fehér ember”-t jelent és az országban jártunkban keltünkben nagyon gyakran fogjuk hallani.)
Kenyában 43 törzs van. A történelem során a törzsek között többször is kialakultak konfliktusok, akár fegyveres formában is. Bár ma már a különböző törzsek jellemzően békében élnek egymással, a törzsi hovatartozás ma is érzékeny kérdés, a törzsekhez pedig ma is mindenféle sztereotípiák kapcsolódnak.
A kenyaiak életformája gyökeresen eltér a nyugati kultúrákétól. A kenyaiak kevésbé rohanó és kevésbé stresszes életmódot folytatnak. Két fő jelszavuk (amit mi is gyakran fogunk hallani) a „hakuna matata” (azaz „semmi gond”) és a „pole pole” (azaz „csak lassan”). Ezért is fontos, hogy türelmesek legyünk a helyiekkel szemben és a helyi viszonyokkal kapcsolatban az ott-tartózkodásunk alatt.

 

Egészség és higiénia


Higiénia
Az Európához viszonyított gazdasági, társadalmi és kulturális különbség szembetűnő, a higiéniára való odafigyelés ennek megfelelően sok helyen jelentősen elmarad az általunk megszokottól, ezért érdemes kellő körültekintéssel eljárni az országban tartózkodás ideje alatt.
Természetesen itt is – mint mindenhol – oda kell figyelni arra, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt egyél és mindig megfelelően fertőtlenített vagy palackozott vizet igyál.
Mindenképpen figyelj a rendszeres kézmosásra, esetleg hozz magaddal kézfertőtlenítőt is!

WC
Kenyában felváltva találkozhatsz keleti típusú guggolós-pottyantós és nyugati típusú angol WC-vel. A nyilvános WC-k (egyes nemzeti parkok, buszmegállók, piacok stb.) tisztasága, felszereltsége nem feltétlenül éri el az európai szintet, készülj fel a mostohább körülményekre. Mindig legyen nálad WC-papír vagy papír zsebkendő, és arra az esetre, ha nem lenne kézmosási lehetőség, jó, ha az utazás idején kézfertőtlenítő – vagy egyéb kéztisztítási lehetőség – is van nálad.

Ajánlott oltások és gyógyszerek
A Kenyába utazóknak ajánlott a tífusz és a hepatitis A és B elleni oltás felvétele, valamint a malária elleni védekezés. A Kenya-Tanzánia határ szárazföldi átlépésekor a sárgaláz elleni oltás meglétének igazolása kötelező. (Ellenkező esetben a hatóságok megtilthatják a határátlépést vagy az oltás felvételére kötelezhetik az utast.) Egyes oltások esetén a megfelelő védettség kialakulásához néhány hét után ismétlő oltásra van szükség, ezért ha nem rendelkezel a fenti oltásokkal, minél előbb konzultálj a részletekről és az esetlegesen javasolt egyéb oltásokról a Nemzetközi Oltóközpontnál.  
Bár Kenyában sok helyen található gyógyszertár, a használt gyógyszerek eltérnek a nálunk megszokottól, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal néhány alapvető gyógyszert. Amire szükség lehet: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer, kötszer, géz, pólya, lázmérő, illetve a ragtapasz is jól jöhet.

 

Étel-ital


Ivóvíz
Kenyában a csapvíz általában ivásra nem javasolt, a vizet fogyasztás előtt szükséges forralni vagy fertőtleníteni. Mivel a helyiek sem isszák fertőtlenítés nélkül a csapvizet, a boltokban és szupermarketekben nagyon kedvező áron vásárolható vízfertőtlenítő (Waterguard vagy Aquaguard). Ne felejtsd el magaddal hozni a kulacsod vagy vizes üvegedet!
Kenyában mindenhol vásárolhatsz palackozott vizet is, de mivel szelektív hulladékgyűjtésre nincs lehetőség, ezért ezt lehetőség szerint érdemes kerülni. Ha semmiképpen nem tudod elkerülni, részesítsd előnyben a nagy kiszerelésű (5-6 literes) vizet, melynek csomagolását a helyiek újra tudják hasznosítani.

Ételek
Kenyában a konyha általában funkcionális, elsősorban arra törekednek, hogy tápláló és költséghatékony ételeket készítsenek. Az egyik fő nemzeti eledel a helyi puliszka, az ún. ugali. Só és egyéb fűszerek nélkül készül, vízből és kukoricalisztből. Köretként fogyasztják, gyakorlatilag bármihez, szaftos húsételekhez, halhoz vagy zöldséghez egyaránt. Szintén népszerű a kukoricából és babból készült ún. githeri, de gyakran fogyasztanak babot, édes krumplit, valamint különböző káposztaféléket (sukuma wiki) is. Kenyeret hagyományosan nem esznek, az indiai jelenlét azonban mindenütt érezteti hatását, a legtöbb helyen ezért találkozhatunk hagyományos chapatival vagy a szintén chapatinak hívott, de egyszerűbben elkészíthető palacsinta-félével is.
A kenyai fő ételek többsége tartalmaz húst (általában marhát, kecskét vagy csirkét), sőt Kenya másik fő nemzeti eledele a nyama choma (roston sült hús). Kenya további jellegzetes étele (különösen a Viktória-tó környékén) az apró, szárított hal, az ún. omena, amit olajban sütve vagy szósszal készítenek el.
A gyümölcsök közül az ananász, a banán, a mangó, a papaya és az avokádó a legnépszerűbbek.

Italok
A kenyaiak gyakran teáznak (gyakorlatilag nincs olyan időpont, ami ne lenne teázásra alkalmas). Általában fekete teát isznak, tejjel (a teafüvet fele víz, fele tejben leforrázva) és sok cukorral (amit így együtt fehér teának (white tea) neveznek).

Alkohol
A legkedveltebb alkoholos ital a helyi sör, a Tusker. Sörisszáknak mindenképpen érdemes kipróbálniuk.

Vegetáriánusoknak
A kenyaiak gyakran készítenek hús nélküli zöldséges ételeket vagy zöldségköreteket, így a vegetáriánusok sem halnak majd éhen. Bár a kenyai konyha jellemzően nem annyira változatos, mint a hazai, ezért túl nagy választékra ne számíts.

 

Kommunikáció


Országhívószám
+254

Internet, email
Kenyában a mobil hálózatok elérhetősége széleskörű és a sok helyen van mobilinternet-szolgáltatás is, bár a hálózatok minősége és az internet sebessége helyenként alacsony lehet. (Arra jellemzően elég, hogy a telefonon az e-maileket és a közösségi oldalakat alkalmanként ellenőrizzük, de jellemzően ne számíts jó minőségű internet-hozzáférésre.)
Bizonyos szálláshelyeken, valamint egyes éttermekben és kávézókban wifi-hálózat is előfordulhat, de ezek megléte nem garantált.

Telefon
Az országban három széleskörű hálózattal rendelkező mobilszolgáltató van. Helyi SIM kártyát bárki vehet, ha várhatóan sokat telefonálsz majd, érdemes egy ilyen SIM kártyát beszerezned. A nemzetközi hívások árai azonban még így is nagyon magasak. A mobil keret azonban adatforgalomra (internetre) is használható (illetve egyszerűen vásárolható belőle adatforgalmi keret), érdemes ezért az ingyenes IP alapú hívásokat előnyben részesíteni. Készülj azonban arra, hogy a mobilhálózat nem feltétlenül érhető el mindenütt.

Posta
A nagyobb települések rendelkeznek postával, viszont a kenyai posta megbízhatósága a hazaival vetekszik, használatát így csak különösen indokolt és fontos esetben javasoljuk.

 

Pénzügyek


Nemzeti valuta
Kenyai shilling
(Néhány helyen elfogadják az amerikai dollárt is, de a pénzváltóknál rosszabb árfolyamon, ezért érdemes átváltani a dollárt. Ez alól kivételt képeznek egyes belépők és fakultatív programok, amelyek árát eleve dollárban határozzák meg.)

Valutaváltási tipp
Pénzváltásra számos helyen (pénzváltók, bankok, hotelek) van lehetőség. US dollárt és eurót városokban mindenhol lehet váltani, az US dollárt viszont jellemzően jobb árfolyamon váltják, ezért – ha nem eleve euród van – érdemes azt vinni. A régi kiadású (2000 előtti) US dollár bankjegyeket viszont egyes helyeken nem fogadják el, illetve rosszabb árfolyamon váltják. A kis címleteket (1, 5, 10 és 20 dolláros) szintén alacsonyabb árfolyamon váltják, illetve egyes helyeken nem fogadják el, így érdemes nagyobb - 50 és 100 dolláros - címleteket vinni.
Az aktuális váltási árfolyamokról itt tájékozódhatsz

Bank, bankkártya
Városokban, nagyobb településeken van ATM, ahol a bankkártyádat jó eséllyel tudod használni, valamint áruházakban, nagyobb éttermekben kártyával is lehet fizetni. (Indulás előtt konzultálj mindenképpen a bankoddal, hogy kártyád használható-e Kenyában, nehogy kint meglepetés érjen.)

Borravaló
Kenya borravalós ország, jellemzően adnak borravalót. A borravaló számos szektorban (pl. a turizmusban is) nagy jelentőséggel bír és a jövedelem fontos kiegészítője. Amennyiben elégedett vagy a szolgáltatás színvonalával, bátran adj borravalót (étteremben, kávézóban, túravezetőnek, a segítőknek stb.), nagyra fogják értékelni.

 

Beutazási feltételek


Vízum
Az országba csak érvényes vízummal léphetsz be.
Kenyai vízum ára: 50 USD, amelyet határozatlan ideig továbbra is fel lehet venni a határon. A vízumot előzetese online is lehet igényelni az utazás előtt legkésőbb két héttel az E-citizen eVisa oldalon. Online igénylés esetén a vízum ára 51 USD.
101 USD-ért igényelhető 90 napig érvényes kelet-afrikai vízum is, amely Kenya mellett Tanzániában, Ruandában és Ugandába is érvényes. (Az eddigi tapasztalatok szerint azonban a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerik fel az új vízumtípust. A vízummal kapcsolatban igénylés előtt érdemes részletesen tájékozódni.)

Útlevél
Fontos, hogy a vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie. A kenyai vízum egy egész oldalt elfoglal, ezért indulás előtt legyen legalább egy szabad oldal az útleveledben.

Vám

Élő állatot, és állati eredetű termékeket, valamint növényeket – beleértve például az utazás során elfogyasztani kívánt, de megmaradt gyümölcsöket vagy zöldségeket – tilos bevinni az országba.
Tilos továbbá az országba bevinni: illegális drogokat, fegyvereket és robbanószereket, (termő)földet, veszélyes anyagokat, pornográf tartalmakat, nemes fémet és drágaköveket (a személyes használaton túl), valamint történelmi ereklyéket.
Cigarettából 200 darab (vagy 50 szivar, vagy 227 gramm dohány), alkoholból 1 üveg/liter vihető be vámmentesen.
A készpénzbehozatalnak – külföldiek számára – nincs határa, kivitel esetén viszont az 500 USD-t meghaladó összeget be kell jelenteni a vámnál.
Felhívjuk figyelmed, hogy Kenyában komolyan fellépnek az orvvadászat ellen, és ennek keretében szigorúan büntetik (akár elzárással is!) az elefántcsont és az orrszarvú tulok birtoklását. Az utazásra ilyeneket ne hozz magaddal, és a kinntartózkodás idején se vásárolj ilyesmit!

 

Helyi közlekedés


Közúti közlekedés

Az országban bal oldali irányú közlekedés van érvényben.

Busz
A buszoknak alapvetően két fajtája van. A nagyméretű buszok általában hosszabb távolságokra, Nairobi és a vidéki városok között közlekednek. Ezek színvonala a szolgáltató cégtől függ, az öreg, kopott, kényelmetlen buszok mellett vannak kényelmes, hosszú távú utazásra is alkalmas modern buszok. Ezek a buszok előre meghatározott menetrend szerint indulnak, bár késésre szinte mindig lehet számítani.
A helyi (városi) közlekedés fő eszköze az ún. matatu (minibusz). A matatuk meghatározott útvonalon és nagyjából meghatározott megállók szerint közlekednek, de nincs menetrendjük. Akkor indulnak, ha a busz megtelt és mivel az emberek egészen rövid utakra is ezeket használják, gyakran állnak meg, hogy az utasok le-, ill. felszálljanak. Az állandó le- és felszállók miatt ezekbe a buszokba gyakran több embert ültetnek, mint amennyi ülőhely hivatalosan van benne, így gyakran 4-5 ember ül 3 helyen.
Mindkét buszon a sofőr mellett „jegykezelő” is utazik, aki az utazás díját az utasoktól beszedi.

Vonat
A vonatközlekedés kizárólag Nairobi és Mombasa között érhető el. Heti két-három alkalommal reggel, illetve este indulnak vonatok a két város között.

Repülő
A nagyobb városok között fapados repülőjáratok is közlekednek.

Boda boda (vagy piki piki)
Azaz motoros taxi nagyon népszerű közlekedési eszköz Kenyában. Olcsó, és még a nairobi dugóban is viszonylag gyorsan haladhatunk ezekkel a motorokkal. Népszerűségüknek köszönhetően szinte bárhol utazhatunk velük.

Tuk-tuk
Ez a 2-3 fő szállításra alkalmas közlekedési eszköz főleg a tengerparton és néhány egyéb nagyvárosban érhető el, és viszonylag olcsó lehetőség az utazáshoz.

 

Egyéb hasznos információk


Öltözködés
Nincs szigorú megkötés, a normális erkölcsökön alapuló öltözködésbe illő nyári ruházat – rövidnadrág, rövid ujjú póló stb. – teljesen elfogadott. (Kivétel a tengerparti városokban, ahol a nagy számú muszlim lakosság miatt javasolt a visszafogott öltözködés: térdet takaró nadrág vagy szoknya, lányoknak a vállat és a dekoltázst fedő ruházat.)

Elektromos szabvány
Kenyában az elektromos szabvány megfelel az Angliában használatosnak. A részleteknek itt nézhetsz utána

Biztonság
Az ország aktuális biztonsági helyzetéről itt tájékozódhatsz. 
Annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén a Konzuli szolgálat könnyebben fel tudja veled venni a kapcsolatot, utazás előtt regisztrálhatsz konzuli védelemre

Biztosítás
Kenyába utazás előtt érdemes az ott-tartózkodás ideje alatt jellemző összes tevékenységre fedezetet nyújtó utasbiztosítást kötni.

Mosoda
Egyes szállásokon van lehetőség díj ellenében mosatni, de javasoljuk, hogy vigyél magaddal mosószert (vagy vásárolhatsz a helyi szupermarketekben mosószappant), mert előfordulhat, hogy saját magadnak kell ezt a problémát megoldanod.

Fényképezés
A kínálat rendszertelensége miatt a hagyományos filmes gépekkel fotózóknak itthon érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra – a minőség miatt – ugyanez vonatkozik.
A digitális technológiával más a helyzet. Az akkumulátorok feltöltése néhány helyen (nemzeti park, családok) problémás lehet, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal tartalék akkumulátort, power bankot és/vagy napelemes töltőt. A memóriakártya cd-re íratására csak városokban van lehetőség.
Szafarizás közben nem minden esetben lehet megfelelően megközelíteni az állatokat (az állatok nyugalma és a biztonság érdekében tilos letérni a nemzeti parkokban a kijelölt utakról), ezért érdemes erős teleobjektívet vinni.
Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A helyiek egy része nem szereti, ha fényképezik, ezért kérjük, hogy ne fényképezd a helyi lakosokat az engedélyük nélkül. (Bizonyos törzsek erre kifejezetten érzékenyek, az engedély nélküli fényképezés miatt akár konfliktusba is kerülhetsz velük.) A nagy értékű (videó)kamerákat a beutazásnál a vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Kéregetők
Néhány gyerek, sőt akár felnőtt is lehet, hogy kérni fog tőled valamit az utcán (főleg Nairobiban és egy-két nagyobb városban), és bár lehet, hogy az ajándékozás mindkettőtöknek örömet okozna az adott pillanatban, de ezek a dolgok felbátoríthatják a helyieket a koldulásra, ami pedig hosszútávon nagyon ártalmas, ezért kérjük, hogy ne adj az utcán kéregető gyerekeknek vagy felnőtteknek. (Ha kenyai rászorulókon szeretnél segíteni, a Kenyában tevékenykedő civil szervezeteken keresztül megteheted.)

 

A Konzuli szolgálat utazási tanácsai Kenyába utazóknak itt érhetők el

 

Magyar Nagykövetség, Konzulátus elérhetősége

Kabarsiran Ave. (off James Gichuru) Lavington
Nairobi. P.O.B. 661146-00200, Kenya
Telefon: 00-254 (0) 738 905 187
Ügyelet: 00-254 (0) 738 150 391 
E-mail: mission.nai@mfa.gov.hu
Honlap: https://nairobi.mfa.gov.hu/

További információ itt érhető el

 

Információk a neten magyarul:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kenya
http://kenya.lap.hu/

 

« Vissza

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (4)

Nászutas (1)

1-2 hét (3)

15-30 nap (1)

Tengerpart (1)

Gyalogtúra (2)

Kulturális utazás (3)

Szállások

Hazai (1)

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (2)

Apartman (1)

Vendégház (1)

Célterületek

Magyarország (1)

Európa (1)

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)