Tanzánia

Fontos tudnivalók, hasznos információk és érdekességek, amelyek segítenek felkészülni egy tanzániai utazásra. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen érdemes elolvasnod.

 

Általános információk


Főváros
Dodoma
(1996. óta a Nemzetgyűlés itt ülésezik, de a végrehajtó hivatalok és a diplomáciai képviseletek továbbra is Dar es Salaamban vannak)

Területe
947 300 km2

Népesség
52 482 726 fő (2016. július, becsült)
Etnikai megoszlás: a lakosság 95% bantu (ezen belül több, mint 130 törzs van), 4% egyéb afrikai, 1% egyéb (ázsiai, európai és arab)
Zanzibáron arabok, afrikaiak és arab-afrikaiak élnek

Időeltolódás

Magyarországhoz képest télen: +2 óra, nyáron: +1 óra.
A helyi idő egész évben: UTC/GMT + 3 óra, nincs nyári időszámítás.

Legmagasabb pont
5895 m (Kilimandzsáró, amely egyben Afrika legmagasabb pontja is)

Államforma
Köztársaság

Hivatalos nyelv
Angol, szuahéli

Beszélt nyelvek
Törzsi nyelvek, arab (Zanzibáron)

Földrajzi fekvés
Tanzánia (a Tanzániai Egyesült Köztársaság) Kelet-Afrikában, a déli féltekén fekszik. Északról Kenya és Uganda, nyugatról Ruanda, Burundi és a Kongói Köztársaság, délnyugatról Zambia és Malawi, délről Mozambik, keletről pedig az Indiai-óceán határolja.

Éghajlat és várható időjárás
Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. Tanzániában két esős évszak van: egy hosszabb, csapadékosabb március és május között, illetve egy rövidebb november és január között.
Az aktuális időjárásról itt tájékozódhatsz

Gazdaság
Az egy főre jutó GDP tekintetében Tanzánia a világ legszegényebb országai közé tartozik, a gazdaság ugyanakkor természeti erőforrásaira és a turizmusra építve gyorsan növekszik. A GDP az elmúlt években évi 6-7%-kal nőtt.
Tanzánia gazdasága leginkább mezőgazdaságra épül, amely a GDP több, mint negyedét, az export 85%-át adja, és a munkavállalók 80%-a ebben a szektorban dolgozik. A fő mezőgazdasági termékek: kávé, szizálkender, tea, pamut, kesudió, dohány, szegfűszeg, kukorica, búza, kaszava, banán, valamint egyéb gyümölcsök és zöldségek.
A szintén a GDP kb. negyedét kitevő ipar fő termékei: mezőgazdasági termékek feldolgozása (pl. cukor, sör, dohány), a bányászat (gyémánt, arany, vas), só, nyers szóda, cement.
A munkanélküliek aránya 10%. A szegénységi küszöb alatt a lakosság 68%-a él.

Történelem
Az ország partvidékén a XVI. században jelentek meg a portugálok, akiket Zanzibárról az ománi arabok űztek el 1699-ben. Az 1800-as évek végén a németek gyarmatosították a szárazföldi területeket, majd az ún. Német Kelet-Afrikához csatolták őket. Az első világháború után a terület brit mandátummá vált. (Kivéve a mai Ruanda és Burundi területét, amely belga fennhatóság alá került.)
A brit uralom 1961-ben viszonylag békés körülmények között ért véget. Az akkori Tanganyika még egy évig brit kormányzósági terület volt, majd 1962. december 9-én elnyerte függetlenségét. A függetlenné válás időszakának vezető államférfija Julius Nyerere volt, aki 1960-ban a brit igazgatás alatt álló Tanganyikában lett első miniszter, mely tisztségét megtartotta 1961-ben is, amikor Tanganyika hivatalosan független ország lett.  Miután 1963-ban a szomszédos Zanzibárban a forradalom megfosztotta trónjától a szultánt és az ország szintén függetlenné vált, a sziget 1964. április 26-án Tanganyikához csatlakozott, és az új egyesült ország egy fél évvel később – 1964. október 29-én – felvette a Tanzániai Egyesült Köztársaság nevet.
1967-ben Nyerere az arushai nyilatkozatban balra fordult, elkötelezte magát a pánafrikai szocializmus, a társadalmi szolidaritás, a kollektív áldozat és a családiasság mellett. Az 1970-es években Tanzánia gazdasága nehéz helyzetbe került, és az ország a kommunista Kínához igazodott, attól remélve segítséget szociális vállalkozásaihoz. A kínaiak gyors segítséget nyújtottak, de csaknem minden általuk támogatott beruházást importált kínai munkaerővel építettek fel. Ugyanekkor Tanzániában erőszakos módon hoztak létre nagy szövetkezeti gazdaságokat, amelynek eredménye a mezőgazdaság hatékonyságának romlása, csökkenő termésmennyiség lett. Az 1980-as években az országban a gazdasági válság következtében zűrzavar uralkodott el, a társadalmi igazságosság célja egyre illuzórikusabbá vált, terjedt a felismerés, hogy a szocializmus felépítése nem lehetséges.
Az ország az 1980-as évek közepén végül feltételekhez kötött hiteleket vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól, melynek következtében strukturális átalakítás kezdődött: sor került az állami szektor majdnem teljes felszámolására, a pénzügyi és mezőgazdasági piac deregulációjára. Az 1980-as évek közepétől a korai 1990-es évekig Tanzánia nemzeti összterméke (GDP) lassan nőtt, miközben a szegénység elmélyült.
1992-ben megújították az ország alkotmányát és bevezették a többpártrendszert. Ezt követően 1995-ben tartottak első ízben szabad választásokat. A 2000-es választásokat követően Zanzibáron zavargások törtek ki. A 2005-ös és a 2010-es választások különösebb atrocitás nélkül zajlottak.

Vallások
A szárazföldön a lakosság 30%-a keresztény, 35%-a muszlim, 35%-a különböző törzsi vallások híve. Zanzibáron a lakosság több, mint 99%-a muszlim.

Főbb ünnepek  

január 1. Újév
január 12. Zanzibár Forradalmi nap (1964-ben ezen a napon döntötték meg a szultán hatalmát Zanzibáron)
április 7. Karume-nap (Abeid Karume, zanzibári elnök elleni merénylet emlékére)
április 26. Egyesülés napja (Zanzibár és Tanganyika 1964-es egyesülésének ünnepe)
május 1. Munka ünnepe
július 7. Saba Saba (a Dar es salaami Nemzetközi Kereskedelmi Kiállítás napja)
augusztus 8. Nane Nane (Farmerek napja – a mezőgazdaság jelentős gazdasági szerepére kívánja felhívni a figyelmet)
október 14. Nyerere-nap (a nemzet atyja, Julius Nyerere halálának évfordulója)
december 9. Függetlenség napja
december 25-26. Karácsony

Évente változó vallási ünnepek: 

Nagypéntek
Húsvéthétfő
Eid-al Fitr (a Ramadán vége / muszlim ünnep)
Eid al-Adha (Áldozati ünnep / muszlim ünnep)
Mawlid al-Nabi (a Próféta születésnapja / muszlim ünnep)

További ünnepekről itt tájékozódhatsz

Emberek

A tanzániaiak jó kedvűek, a látogatókkal kedvesek. (A turizmus szerepe a gazdaságban jelentős, a GDP 12%-át teszi ki, a turistákat ennek megfelelő figyelemmel övezik.)
Tanzániában – más afrikai országokhoz hasonlóan – sok a gyerek és a fiatal, a lakosság 64% a 24 év alatti.
A tanzániaiak életformája gyökeresen eltér a nyugati kultúrákétól, kevésbé rohanó és kevésbé stresszes életmódot folytatnak. Ezért is fontos, hogy türelmesek legyünk a helyiekkel szemben és a helyi viszonyokkal kapcsolatban az ott-tartózkodásunk alatt.

 

Egészség és higiénia


Higiénia
Az Európához viszonyított gazdasági, társadalmi és kulturális különbség szembetűnő, a higiéniára való odafigyelés ennek megfelelően sok helyen jelentősen elmarad az általunk megszokottól, ezért érdemes kellő körültekintéssel eljárni az országban tartózkodás ideje alatt.
Természetesen itt is – mint mindenhol – oda kell figyelni arra, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt egyél és mindig megfelelően fertőtlenített vagy palackozott vizet igyál.
Mindenképpen figyelj a rendszeres kézmosásra, esetleg hozz magaddal kézfertőtlenítőt is!

WC
Tanzániában felváltva találkozhatsz keleti típusú guggolós-pottyantós és nyugati típusú angol WC-vel. A nemzeti parkokban a WC-k tisztasága, felszereltsége általában megfelelő, de egyes kevésbé látogatott helyek, buszmegállókban, nyilvános WC-kben a körülmények mostohábbak lehetne. Mindig legyen nálad WC-papír vagy papír zsebkendő, és arra az esetre, ha nem lenne kézmosási lehetőség, jó, ha az utazás idején kézfertőtlenítő – vagy egyéb kéztisztítási lehetőség – is van nálad.

Ajánlott oltások és gyógyszerek
A Tanzániába utazóknak ajánlott a tífusz és a hepatitis A és B elleni oltás felvétele, valamint a malária elleni védekezés. A Kenya-Tanzánia határ szárazföldi átlépésekor a sárgaláz elleni oltás meglétének igazolása kötelező. (Ellenkező esetben a hatóságok megtilthatják a határátlépést vagy az oltás felvételére kötelezhetik az utast.) Egyes oltások esetén a megfelelő védettség kialakulásához néhány hét után ismétlő oltásra van szükség, ezért ha nem rendelkezel a fenti oltásokkal, minél előbb konzultálj a részletekről és az esetlegesen javasolt egyéb oltásokról a Nemzetközi Oltóközpontnál.  
Bár Tanzániában sok helyen található gyógyszertár, a használt gyógyszerek eltérnek a nálunk megszokottól, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal néhány alapvető gyógyszert. Amire szükség lehet: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő szer, kötszer, géz, pólya, lázmérő, illetve a ragtapasz is jól jöhet.

 

Étel-ital


Ivóvíz
Tanzániában a csapvíz általában ivásra nem javasolt, a vizet fogyasztás előtt szükséges forralni vagy fertőtleníteni. Mivel a helyiek sem isszák fertőtlenítés nélkül a csapvizet, a boltokban és szupermarketekben nagyon kedvező áron vásárolható vízfertőtlenítő (Waterguard vagy Aquaguard). Ne felejtsd el magaddal hozni a kulacsod vagy vizes üvegedet!
Tanzániában mindenhol vásárolhatsz palackozott vizet is, de mivel szelektív hulladékgyűjtésre nincs lehetőség, ezért ezt lehetőség szerint érdemes kerülni. Ha semmiképpen nem tudod elkerülni, részesítsd előnyben a nagy kiszerelésű (5-6 literes) vizet, melynek csomagolását a helyiek újra tudják hasznosítani.

Étkezések
Az étkezések egy része nem tartozik bele az utazás árába, így rugalmasan dönthetsz róla, hogy mit és hol szeretnél enni. A csoporttagok leginkább együtt szoktak enni, a vezető iránymutatásával, de ez egyáltalán nem kötelező.

Ételek
Tanzánia sajátos konyhagyakorlattal rendelkezik, az ételek pedig változatosak. Az indiai hatás itt is – Kenyához hasonlóan - érződik. A tengerparti részeken fűszeresen főznek, és gyakran használják a kókusztejet. A szárazföldi területeknek is megvannak azonban a sajátos ételei. Ezeken a területeken gyakran fogyasztanak rizst, ugalit (kelet-afrikai puliszka), chapatit (indiai kenyér-féle), nyama chomat (grillezett hús), mshikakit (pácolt marhahús), halat, pilaut vagy birianit (rizses egytálételek), valamint ún. ndizi-nyamat (banános hús).
A leggyakrabban használt zöldségek az okra, a spenót-félék, a zöldborsó, a bab és a kaszava.
Snackként (vagy akár reggelire) maandazit (apró fánk-féle), kashata-t (kókuszból és földimogyoróból készült nagyon édes sütemény), samosat (olajban sült húsos vagy zöldséges batyu), kebabot, rizskenyeret vagy rizsfánkot fogyasztanak.

Italok
A tanzániaik gyakran teáznak, leginkább reggel a reggelihez (chapatival vagy maandazival), illetve este a vacsorához. A kávé (melyből jelentős mennyiséget termesztenek is az országban) szintén nagyon népszerű. Általában este – naplemente után – fogyasztják. Emellett vannak tájfüggő italok is, amelyek régiónként és törzsenként változnak.

Alkohol
A legkedveltebb alkoholos italok a helyi sörök, amelyek régiónként változnak.

Vegetáriánusoknak
Mivel Tanzániában gyakran készítenek hús nélküli ételeket, főleg köreteket, a vegetáriánusok sem fognak remélhetőleg éhen halni. Itt is igaz ugyanakkor – akárcsak Kenyában –, hogy a választék és a változatosság nem lesz túl nagy.

 

Kommunikáció


Országhívószám
+255

Internet, email
Tanzániában a mobilhálózatok elérhetősége széleskörű és sok helyen van mobilinternet-szolgáltatás is, bár a hálózatok minősége és az internet sebessége helyenként alacsony lehet. (Arra jellemzően elég, hogy a telefonon az e-maileket és a közösségi oldalakat alkalmanként ellenőrizzük, de jellemzően ne számíts jó minőségű internet-hozzáférésre.)
Bizonyos szálláshelyeken, valamint egyes éttermekben és kávézókban wifi-hálózat is előfordulhat, de ezek megléte nem garantált.

Telefon
Az országban több széleskörű hálózattal rendelkező mobilszolgáltató is van. Helyi SIM kártyát bárki vehet, ha várhatóan sokat telefonálsz majd, érdemes egy ilyen SIM kártyát beszerezned. A nemzetközi hívások árai azonban még így is nagyon magasak. A mobil keret ugyanakkor adatforgalomra (internetre) is használható (illetve egyszerűen vásárolható belőle adatforgalmi keret), érdemes ezért az ingyenes IP alapú hívásokat előnyben részesíteni. Készülj azonban arra, hogy a mobilhálózat nem feltétlenül érhető el mindenütt.

Posta
A nagyobb települések rendelkeznek postával, viszont a tanzániai posta megbízhatósága a hazaival vetekszik, használatát így csak különösen indokolt és fontos esetben javasoljuk.

 

Pénzügyek


Nemzeti valuta
Tanzániai shilling
(Néhány helyen elfogadják az amerikai dollárt is, de a pénzváltóknál rosszabb árfolyamon, ezért érdemes átváltani a dollárt. Ez alól kivételt képeznek egyes belépők és fakultatív programok, amelyek árát eleve dollárban határozzák meg.)

Valutaváltási tipp
Pénzváltásra számos helyen (pénzváltók, bankok, hotelek) van lehetőség. US dollárt és eurót városokban mindenhol lehet váltani, az US dollárt viszont jellemzően jobb árfolyamon váltják, ezért – ha nem eleve euród van – érdemes azt vinni. A régi kiadású (2000 előtti) US dollár bankjegyeket viszont egyes helyeken nem fogadják el, illetve rosszabb árfolyamon váltják. A kis címleteket (1, 5, 10 és 20 dolláros) szintén alacsonyabb árfolyamon váltják, illetve egyes helyeken nem fogadják el, így érdemes nagyobb - 50 és 100 dolláros - címleteket vinni.
Az aktuális váltási árfolyamokról itt tájékozódhatsz.

Bank, bankkártya
Városokban, nagyobb településeken van ATM, ahol a bankkártyádat jó eséllyel tudod használni, valamint áruházakban, nagyobb éttermekben kártyával is lehet fizetni. (Indulás előtt konzultálj mindenképpen a bankoddal, hogy kártyád használható-e Tanzániában, nehogy kint meglepetés érjen.)

Borravaló
Tanzánia borravalós ország, jellemzően adnak borravalót. A borravaló számos szektorban (pl. a turizmusban is) nagy jelentőséggel bír és a jövedelem fontos kiegészítője. Amennyiben elégedett vagy a szolgáltatás színvonalával, bátran adj borravalót (étteremben, kávézóban, túravezetőnek, a segítőknek stb.), nagyra fogják értékelni.

 

Beutazási feltételek


Vízum
Az országba csak érvényes vízummal léphetsz be. A vízum ára 50 USD, melyet a határátlépésnél fel lehet venni.
101 USD-ért igényelhető 90 napig érvényes kelet-afrikai vízum is, amely Tanzánia mellett Kenyában, Ruandában és Ugandába is érvényes. (Az eddigi tapasztalatok szerint azonban a szabályozás folyamatosan változik és a határőrök nem minden esetben ismerik fel az új vízumtípust. A vízummal kapcsolatban igénylés előtt érdemes részletesen tájékozódni.)

Útlevél
Fontos, hogy a vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie. A tanzániai vízumot üres oldalra pecsételik, ezért indulás előtt legyen legalább egy szabad oldal az útleveledben.

Vám
Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek.

 

Helyi közlekedés


Közúti közlekedés
Az országban bal oldali irányú közlekedés van érvényben.

Busz
Hosszabb távolságokon nagyméretű buszok vagy kisebb 15-20 fős, ún. shuttle buszok közlekednek. A helyi (városi) közlekedés fő eszköze pedig az ún. matatu (minibusz). A matatuk meghatározott útvonalon és nagyjából meghatározott megállók szerint közlekednek, de nincs menetrendjük. Akkor indulnak, ha a busz megtelt.

Vonat
Tanzániában két vasúttársaság van, amelyek összesen 3690 kilométernyi vasúthálózatot üzemeltetnek. Több városba (pl. Dodoma, Dar es Salam, Arusha, Tanga, Tabora, Kigoma) is el lehet jutni vonattal.

Repülő
A nagyobb városok között fapados repülőjáratok is közlekednek.

Boda boda (vagy piki piki)
Azaz motoros taxi nagyon népszerű közlekedési eszköz Tanzániában. Olcsó, és még a dugóban is viszonylag gyorsan haladhatunk ezekkel a motorokkal. Népszerűségüknek köszönhetően szinte bárhol utazhatunk velük.

 

Egyéb hasznos információk


Öltözködés
Nincs szigorú megkötés, a normális erkölcsökön alapuló öltözködésbe illő nyári ruházat – rövidnadrág, rövid ujjú póló stb. – teljesen elfogadott. A nagyszámú muszlim lakosság miatt – különösen Zanzibáron – azonban javasolt a visszafogott öltözködés: térdet takaró nadrág vagy szoknya, lányoknak a vállat és a dekoltázst fedő ruházat.

Elektromos szabvány
Tanzániában az elektromos szabvány megfelel az Angliában használatosnak. A részleteknek itt nézhetsz utána.

Biztonság
Az ország aktuális biztonsági helyzetéről itt tájékozódhatsz.
Annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén a Konzuli szolgálat könnyebben fel tudja veled venni a kapcsolatot, utazás előtt regisztrálhatsz konzuli védelemre

Biztosítás
Tanzániába utazás előtt érdemes az ott-tartózkodás ideje alatt jellemző összes tevékenységre fedezetet nyújtó utasbiztosítást kötni.

Mosoda
Egyes szállásokon van lehetőség díj ellenében mosatni, de javasoljuk, hogy vigyél magaddal mosószert (vagy vásárolhatsz a helyi szupermarketekben mosószappant), mert előfordulhat, hogy saját magadnak kell ezt a problémát megoldanod.

Fényképezés
A kínálat rendszertelensége miatt a hagyományos filmes gépekkel fotózóknak itthon érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra – a minőség miatt – ugyanez vonatkozik.
A digitális technológiával más a helyzet. Az akkumulátorok feltöltése néhány helyen (nemzeti park, családok) problémás lehet, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal tartalék akkumulátort, power bankot és/vagy napelemes töltőt. A memóriakártya cd-re íratására csak városokban van lehetőség.
Szafarizás közben nem minden esetben lehet megfelelően megközelíteni az állatokat (az állatok nyugalma és a biztonság érdekében tilos letérni a nemzeti parkokban a kijelölt utakról), ezért érdemes erős teleobjektívet vinni.
Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos. A helyiek egy része nem szereti, ha fényképezik, ezért kérjük, hogy ne fényképezd a helyi lakosokat az engedélyük nélkül. A nagy értékű (videó)kamerákat a beutazásnál a vámnyilatkozatban fel kell tüntetni.

Kéregetők
Néhány gyerek, sőt akár felnőtt is lehet, hogy kérni fog tőled valamit az utcán (főleg a nagyobb városokban), és bár lehet, hogy az ajándékozás mindkettőtöknek örömet okozna az adott pillanatban, ezek a dolgok felbátoríthatják a helyieket a koldulásra, ami pedig hosszútávon nagyon ártalmas, ezért kérjük, hogy ne adj az utcán kéregető gyerekeknek vagy felnőtteknek.


A Konzuli szolgálat utazási tanácsai Tanzániába utazóknak itt érhetők el.

 

Magyar Nagykövetség, Konzulátus elérhetősége:

Tanzániában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Felügyeleti képviselet Nairobiban van. A nairobi képviselet elérhetőségei: 

Kabarsiran Ave. (off James Gichuru) Lavington
Nairobi. P.O.B. 661146-00200, Kenya
Telefon: 00-254 (0) 738 905 187
Ügyelet: 00-254 (0) 738 150 391 
E-mail: mission.nai@mfa.gov.hu
Honlap: https://nairobi.mfa.gov.hu/

További információ itt érhető el

 

Információk a neten magyarul:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tanzánia
https://tanzania.lap.hu/

 

« Vissza

Utazások

Egyéni (1)

Kiscsoportos (3)

Nászutas (1)

1-2 hét (2)

15-30 nap (1)

Gyalogtúra (1)

Kulturális utazás (2)

Szállások

Vízparti (1)

Falusi/Vidéki (1)

Célterületek

Ázsia (2)

Közel-Kelet/Észak-Afrika (2)